De Argentijnse dog is een molosser met een smetteloos witte vacht die indruk maakt met zijn harmonieuze en gespierde lichaamsbouw. Maar ook met de tederheid en genegenheid die hij zijn baasje toont.
Deze dog is een uitstekende waak- en verdedigingshond, maar wordt niet beschouwd als een hond van categorie 1 of 2 als hij is opgenomen in het LOF (Livre des Origines Français). Hij valt dus niet onder de wet op gevaarlijke honden.
Oorsprong van het ras Argentijnse dog
De Spaanse veroveraars gebruikten al honden van het dogtype, vergelijkbaar met de Argentijnse dog. In het begin van de 20e eeuw selecteerde dokter Antonio Nores Martinez op basis van strenge criteria honden met een witte vacht. Deze honden waren het resultaat van talrijke kruisingen met jachthonden en vechthonden zoals de Perro de pelea cordobès (vechthond uit Cordoba), die zelf voortkwam uit kruisingen tussen mastiffs, buldoggen en bullterriërs.
Deze hond werd vervolgens gebruikt als jachthond in de Argentijnse pampa, waar hij niet terugdeinsde voor een gevecht met groot wild. De eerste rasstandaard werd vastgesteld in 1928, maar deze hond kwam pas veel later, in 1980, naar Frankrijk, waar hij een groot succes werd.
Karakter en eigenschappen van de Argentijnse dog
Karakter en opvoeding van de Argentijnse dog
Het is een hond met veel kwaliteiten en een zeer evenwichtig karakter. Intelligent, loyaal, trouw, beschermend, aanhankelijk... Het is moeilijk om een tekortkoming te vinden! Een klein minpuntje is echter dat deze grote hond een sterk temperament heeft. Zijn karakter vereist een goede hondentraining, maar zonder brutaliteit, want hij is gevoelig.
Als deze hond van jongs af aan met mensen in contact komt, past hij perfect in een gezinsleven. Hij kan een perfecte speelkameraad zijn voor kinderen. Zorg ervoor dat hij al op jonge leeftijd socialiseert met andere honden, want hij heeft de neiging zich te willen opdringen (vooral tussen reuen!).
Goed om te weten: dit ras is sinds het begin van de jaren 80 in de mode en is het slachtoffer geworden van slechte fokmethoden, waardoor aandoeningen en kwetsbaarheden zijn ontstaan. Het is dus belangrijk om zorgvuldig een fokker te kiezen: puppy’s die zijn ingeschreven in het LOF (Livre des origines français), niet-agressieve fokdieren, aandacht voor socialisatie...
Eigenschappen en gedrag van de Argentijnse dog
Er wordt gezegd dat hij hoogbegaafd is! Zijn grote potentieel voor werk is professionele gebruikers niet ontgaan. Hij wordt ingezet als douanehond, politiehond en lawinehond. In Argentinië is hij ook blindengeleidehond. Dit bewijst dat hij zeer geschikt is voor training.
Goed om te weten: het is een perfecte waakhond, die indruk maakt met zijn fysieke verschijning. De Argentijnse dog blaft weinig, alleen als het nodig is.
Huis of appartement? Een huis met een tuin! Deze hond heeft ruimte en contact nodig. Zijn enige echte vijand? Eenzaamheid...
Opgemerkt moet worden dat de Argentijnse dog verboden is voor de jacht, zoals onder andere op everzwijnen, wat hij vroeger in Frankrijk wel mocht doen.
De ideale baas voor een Argentijnse dog
Een vastberaden en zelfverzekerd persoon, die in staat is om een hond met echte kwaliteiten zonder geweld op te voeden. Deze baas moet ook beschikbaar zijn, want deze hond heeft aandacht, tederheid en spel nodig. In de stad moet hij verplicht aan de riem worden gehouden.
Advies van Santévet: als u nog geen ervaring hebt met honden, kies dan een ander ras, want dit is geen hond die makkelijk op te voeden is.
Activiteiten met een Argentijnse dog
Kracht, behendigheid, levendigheid... Deze hond is gespierd en sportief! Hij zal u met plezier vergezellen bij uw fysieke activiteiten (fietsen, hardlopen, enz.). Bied hem ook hondensporten aan, zoals agility of canicross.
Let op: het trainen van bijten is verboden (wet van 6 januari 1999).
Fysieke kenmerken van de Argentijnse dog
De vacht van de Argentijnse dog
Hun vacht is kort, dik en glanzend wit van kleur met zwarte aftekeningen op de oren en rond de ogen.
De grootte en het gewicht van de Argentijnse dog
De Argentijnse dog is een grote hond. Reuen wegen doorgaans tussen 40 en 45 kg, terwijl teven tussen 35 en 40 kg wegen. Reuen zijn gemiddeld tussen 60 en 68 cm hoog, terwijl teven gemiddeld tussen 60 en 65 cm hoog zijn. Het silhouet is gespierd en massief.
De kop van de Argentijnse dog
De kop is vierkant met krachtige kaken en natuurlijk hangende oren. De ogen zijn rond, donker van kleur en staan vrij ver uit elkaar.
Let op: het couperen van de oren is in Frankrijk verboden.
Het lichaam van de Argentijnse dog
Ze hebben een gespierd, krachtig en goed geproportioneerd lichaam. De staart is lang, dik en zwaardvormig.
Verzorging van de Argentijnse dog
De vachtverzorging van de Argentijnse dog
De Argentijnse dog is vrij gemakkelijk te verzorgen dankzij zijn korte vacht. Het is een van nature schone hond! Wekelijks borstelen is voldoende, bij voorkeur met een handschoen met nopjes in plaats van een borstel.
Als hij vuil is, kunt u uw hond wassen met een pH-neutrale hondenshampoo. Vergeet ook niet zijn oren en ogen schoon te maken. En let op de vorming van tandsteen.
Voeding van de Argentijnse dog
Voor de Argentijnse dog wordt aangeraden om te kiezen voor droogvoer van goede kwaliteit in plaats van een huisgemaakte voeding, om het risico op overgewicht of tekorten te voorkomen. De voeding moet worden afgestemd op de leeftijd, gezondheid en activiteitsniveau van uw hond. Het is raadzaam om uw dierenarts te raadplegen om de voedingsbehoeften van uw hond te beoordelen, een geschikt assortiment te kiezen en een dagelijkse hoeveelheid te berekenen. Als u zelf voer wilt bereiden, is het raadzaam om een dierenarts-voedingsdeskundige te raadplegen.
Tijdens de groei van de Argentijnse dog is het belangrijk om hem gespecificeerde voeding voor jonge honden in de groei te geven, met een hoger calciumgehalte om zijn botten te versterken. Het is raadzaam om hetzelfde assortiment en hetzelfde merk te blijven gebruiken om zijn spijsvertering niet te verstoren. De maaltijden kunnen worden verdeeld over 3 per dag, en vanaf 6 maanden over 2 maaltijden.
Als volwassen hond kan de Argentijnse dog snel aankomen als hij geen aangepaste voeding krijgt of onvoldoende lichaamsbeweging heeft, vooral als hij gesteriliseerd is. Het is daarom belangrijk om vanaf jonge leeftijd een aangepaste voeding te kiezen, afgestemd op zijn levensstijl en leeftijd: brokjes voor gesteriliseerde honden, voor senioren, voor drachtige teven, enz.
Bij een verandering van voeding is het belangrijk om een geleidelijke overgang van ongeveer tien dagen te maken, om stress of spijsverteringsstoornissen te voorkomen.
Het wordt ook aanbevolen om de maaltijden te ritualiseren door ze op vaste tijden te geven en geen tafelresten aan uw hond te geven, om slechte gewoontes en spijsverteringsstoornissen te voorkomen.
Ten slotte is het belangrijk om maagtorsie te voorkomen, een ernstige spijsverteringsaandoening die kan optreden bij middelgrote en grote honden. Om dit te voorkomen, wordt aanbevolen om uw hond geen grote porties te geven en hem gedurende twee uur na de maaltijd rustig te houden.
Als u symptomen opmerkt zoals braken waarbij geen voedsel wordt uitgebraakt, een opgezwollen en pijnlijke buik, kwijlen, onrust, hijgen, moeite met liggen of staan, ronddraaien, is het belangrijk om snel een dierenarts te raadplegen.
Advies van Santévet: Minimaal 2 maaltijden per dag zijn beter dan één maaltijd.
Ziekten van de Argentijnse dog
De Argentijnse dog is geen bijzonder kwetsbaar dier, maar kan wel enkele gezondheidsproblemen hebben.
Bot- en gewrichtsaandoeningen: dysplasie, artrose
De Argentijnse dog kan vatbaar zijn voor aandoeningen van het bot- en kraakbeensysteem, zoals heupdysplasie of elleboogdysplasie. Coxofemorale dysplasie is een misvorming van de heup, veroorzaakt door een genetische aandoening die al op jonge leeftijd door middel van röntgenfoto’s kan worden vastgesteld. Dit kan leiden tot stijfheid, kreupelheid en een abnormale gang, en in de meest ernstige gevallen kan een heupprothese nodig zijn.
Elleboogdysplasie is vergelijkbaar, maar heeft betrekking op de voorpoten. Aangezien deze aandoeningen genetisch worden overgedragen, laten veel fokkers hun fokdieren screenen om te voorkomen dat risicodieren worden gefokt.
Santévet is de enige verzekeraar die heupdysplasie bij honden dekt!
De Argentijnse dog kan naarmate hij ouder wordt ook last krijgen van artrose, een chronische ziekte die de gewrichten aantast, voornamelijk de elleboog, heup en knie. Deze ziekte wordt veroorzaakt door de afbraak van het kraakbeen dat de gewrichten beschermt en kan worden versterkt door overgewicht, dysplasie of een voorgeschiedenis van ligamentfracturen of ligamentbreuken.
Symptomen kunnen zijn: mank lopen, een stijve gang, moeite met in de auto springen of traplopen, terughoudendheid om te bewegen en snel vermoeid raken tijdens wandelingen, evenals spieratrofie, vooral in de achterhand. Hoewel de progressie van artrose kan worden vertraagd en de pijn kan worden verlicht door middel van medische behandelingen, voedingssupplementen of speciale voeding, is volledige genezing van deze aandoening niet mogelijk.
Huidziekten: allergieën
De Argentijnse dog is ook vatbaar voor huidaandoeningen, zoals atopische dermatitis, die lijkt op eczema bij mensen. Deze ziekte wordt veroorzaakt door een allergische reactie en zorgt voor een chronische ontsteking van de huid, gepaard met intense jeuk. Honden met deze aandoening hebben een afwijking in de huidbarrière, waardoor ze gevoeliger zijn voor allergenen in de omgeving, zoals huisstofmijt, stof of bepaalde voedingsmiddelen. Hoewel deze ziekte niet besmettelijk is, komt ze vaak voor bij Argentijnse doggen en kan ze zich al vanaf de leeftijd van 6 maanden tot 3 jaar manifesteren, met een neiging tot verergering naargelang het seizoen.
Bovendien kan dit hondenras last hebben van spijsverteringsproblemen, waardoor een speciaal dieet met licht verteerbare brokjes nodig is. Het is raadzaam om een dierenarts te raadplegen voor advies over de juiste voeding.
Hartziekten: gedilateerde cardiomyopathie, aortastenose
Gedilateerde cardiomyopathie is een veelvoorkomende hartaandoening bij de Argentijnse dog. Deze ziekte tast de hartspier aan, waardoor deze verzwakt en uitrekt, wat kan leiden tot congestief hartfalen. De symptomen van gedilateerde cardiomyopathie bij honden kunnen in het begin zeer subtiel zijn, maar verergeren doorgaans na verloop van tijd. De meest voorkomende symptomen zijn vermoeidheid, ademhalingsmoeilijkheden, hoesten, verlies van eetlust en verminderde lichamelijke activiteit. De diagnose wordt gesteld door middel van een echocardiografie door een dierenarts. Helaas bestaat er geen genezing voor deze aandoening. Er kunnen echter wel medicijnen worden voorgeschreven om de symptomen te verlichten en de levenskwaliteit van het dier te verbeteren.
Aortastenose is een aangeboren hartafwijking die bij honden, waaronder de Argentijnse dog, kan voorkomen. Deze aandoening tast de aortaklep aan, die de bloedstroom vanuit het hart naar de rest van het lichaam regelt. Bij aortastenose is de aortaklep vernauwd, waardoor de bloedstroom wordt belemmerd en het hart zwaarder moet werken.
Na verloop van tijd kan deze aandoening leiden tot linkerventrikelhypertrofie (vergroting van de linkerhartkamer), wat de algehele hartfunctie kan aantasten en symptomen kan veroorzaken zoals vermoeidheid, hoesten, piepende ademhaling, flauwvallen (bewustzijnsverlies) en zelfs plotselinge dood.
Aortastenose is een erfelijke ziekte en komt relatief vaak voor bij Argentijnse Doggen. Honden met aortastenose kunnen worden gediagnosticeerd door middel van onderzoeken zoals echocardiografie en hartauscultatie. Er bestaan verschillende soorten behandelingen. Het is belangrijk dat fokkers van Argentijnse Doggenscreeningtests voor aortastenose uitvoeren en fokken met dieren die aan deze aandoening lijden vermijden om erfelijke overdracht te voorkomen.
Kanker bij Argentijnse Doggen
Net als alle andere hondenrassen kunnen Argentijnse Doggen vatbaar zijn voor verschillende soorten kanker. De meest voorkomende tumoren bij dit ras zijn sarcomen, mastocytomen en carcinomen.
- Sarcomen zijn tumoren die zich ontwikkelen in het bindweefsel van het lichaam, zoals botten, spieren en kraakbeen. Bij Argentijnse Doggen zijn de meest voorkomende sarcomen osteosarcomen, dit zijn kwaadaardige bottumoren.
- Mastocytomen zijn huidtumoren die ontstaan uit cellen die mastocyten worden genoemd. Ze zijn vaak zichtbaar in de vorm van huidknobbeltjes.
- Carcinomen zijn tumoren die ontstaan uit epitheelcellen, die het oppervlak van het lichaam en de inwendige organen bedekken. Bij Argentijnse Doggen zijn de meest voorkomende carcinomen huidcarcinomen en levercarcinomen.
Veel voorkomende symptomen van kanker bij honden zijn onder meer verlies van eetlust, gewichtsverlies, lethargie, ademhalingsmoeilijkheden, pijn of bloedingen.
Behandelingen voor kanker bij honden kunnen bestaan uit chirurgie, chemotherapie, radiotherapie en immunotherapie. De effectiviteit van elke behandeling hangt af van het type en de ernst van de kanker, evenals de algehele gezondheid van de hond.
Ongevallen en andere aandoeningen bij de Argentijnse dog
Procesionaire rupsen zijn geen parasieten of ziekte, maar ze vormen wel een gevaar voor honden en hun baasjes tijdens wandelingen. Hun brandharen kunnen namelijk een gifstof afgeven. Controleer daarom altijd de vacht en de mond van uw hond na een wandeling in de natuur.
In de zomer kan de hond ook gestoken worden door een bij, een wesp of een horzel. Als dit gebeurt, moet u hem dringend naar de dierenarts brengen om elk risico op een allergische reactie te voorkomen.
Ten slotte kunnen sommige honden van dit ras last hebben van doofheid of epilepsie.
Preventieve geneeskunde bij de Argentijnse dog
Vaccinatie
Het vaccinatieprotocol wordt uitgevoerd door een dierenarts en beschermt de hond tegen verschillende ziekten.
De “klassieke” vaccins worden vanaf de leeftijd van 8 weken aangeboden. Er zijn 2 of 3 injecties nodig voor de eerste vaccinatie, gevolgd door een jaarlijkse herhalingsvaccinatie tijdens het jaarlijkse bezoek. Ze beschermen tegen verschillende ziekten:
- Parvovirus: een veel voorkomende virale ziekte bij puppy’s, zeer besmettelijk, die hoge koorts, braken, bloederige diarree en een hoge sterfte veroorzaakt;
- Hondenziekte: een aandoening die het gevolg is van een virus dat een verminderde weerstand, koorts, hoesten en neurologische stoornissen veroorzaakt;
- Hepatitis Rubarth: ook een besmettelijke virusziekte die de lever, de nieren en de bloedvaten aantast;
- Leptospirose: een bacteriële ziekte die op mensen kan worden overgedragen en nier- en leverfalen veroorzaakt, met een hoge sterftecijfer;
- Hondsdolheid: een zeer ernstige maar zeldzame ziekte die op mensen kan worden overgedragen. Vaccinatie is verplicht voor reizen naar het buitenland.
Er bestaan nog andere vaccins die kunnen worden toegediend naargelang de levenswijze van de hond:
- Kennelhoest: dit is een secundaire aandoening die wordt veroorzaakt door virussen en bacteriën. Ze is zeer besmettelijk en komt vaak voor bij puppy’s. Ze veroorzaakt hoesten, koorts en neusuitvloeiingen.
- Leishmaniose: dit is een parasitaire ziekte die wordt overgedragen door de beet van een kleine mug. Het is een ernstige ziekte die moeilijk te behandelen is en veel voorkomt in het Middellandse Zeegebied. De symptomen zijn zeer divers: huidsymptomen, vermagering, kreupelheid...;
- Piroplasmose: dit is een ziekte die wordt veroorzaakt door een parasiet die wordt overgedragen door een tekenbeet. Ze komt zeer vaak voor en veroorzaakt hoge koorts en nierfalen.
Sterilisatie
Sterilisatie kan worden uitgevoerd vanaf de puberteit, na overleg met uw dierenarts, die zal controleren of uw hond geschikt is voor de ingreep.
Bij vrouwtjes voorkomt sterilisatie loopsheid, ongewenste nesten, het risico op borsttumoren en pyometra (= baarmoederontsteking).
Bij reuen zorgt castratie ervoor dat seksueel gedrag (agressie, weglopen, urine markeren...) verdwijnt en dat bepaalde aandoeningen zoals prostaataandoeningen en testiculaire tumoren worden voorkomen.
Te verwachten dierenartskosten voor een Argentijnse dog
Hieronder vindt u een schatting van de kosten voor de verzorging van uw hond als hij aan een van deze aandoeningen lijdt:
Toe te voegen: preventieve zorg zoals vaccinaties, tandsteen verwijderen, nagels knippen, behandelingen tegen parasieten (vlooien, wormen), enz.
Houdt u van grote honden? Meer informatie vindt u over de Duitse Dog, de Cane Corso en de Dogue de Bordeaux.