Cavapoo

  • Schofthoogte reu
    van 28 tot 45 cm
  • Schofthoogte teef
    van 28 tot 35 cm
  • Gewicht reu
    tussen 5 en 10 kg
  • Gewicht teef
    tussen 5 en 10 kg
  • Kleur
    zwart, wit, crème, goud, tweekleurig, driekleurig
  • Vacht
    kort tot halflang, golvend tot gekruld, dicht
  • Levensverwachting
    13 tot 15 jaar
  • Ziekterisico’s
    heupdysplasie, cataract, glaucoom, mitralisklepziekte
  • Voeding
    van goede kwaliteit, aangepast aan de algemene gezondheid van de hond
  • Verzorging
    regelmatig, een bezoek aan de trimsalon kan meerdere keren per jaar nuttig zijn.

Oorsprong van het cavapoo-ras

De Cavapoo is ontstaan in Oceanië en is een heel populair hondenras, ook buiten de Australische grenzen.

Cavapoo of cavoodle voor deze kruising tussen poedel en Cavalier King Charles?

Cavapoo rust op zachte deken bij zonlicht

De cavapoo, ook wel cavoodle genoemd, is ontstaan in de jaren 1990 in Australië. Het is het geslaagde resultaat van een kruising tussen twee bekende hondenrassen, namelijk de Cavalier King Charles spaniel en de dwergpoedel (poodle in het Engels).

Zoals zo vaak het geval is, was het doel van de Australische fokkers om een hondenras te creëren dat de kwaliteiten van beide bekende rassen zou combineren, rassen die bovendien erkend zijn door grote kynologische organisaties zoals de Fédération Cynologique Internationale (FCI) en de American Kennel Club (AKC). De cavapoo zelf wordt echter niet erkend door deze laatste en andere officiële instanties. 

Een lage mate van verharing, een zachtaardig karakter en een klein formaat waren de belangrijkste eigenschappen waarop men zich baseerde om deze kruising tot stand te brengen, met als doel de cavapoo te verkrijgen in zijn land van oorsprong

De cavapoo, een populair hondenras

De toy cavapoo, die erg populair is in zijn land van oorsprong Australië, werd al snel geliefd in de Verenigde Staten en later ook in Europa, vooral in het Verenigd Koninkrijk. 

Het klopt dat dit jonge hondenras ideaal is voor het gezinsleven, want dit kleine hondje heeft een bijzonder aangenaam karakter.
De populariteit van dit ras is dan ook wereldwijd, bij talloze gezinnen die zijn gevallen voor deze schattige pluizenbol. 

Karakter en eigenschappen van de cavapoo

De cavapoo is van nature een heel vriendelijk hondenras dat goed overweg kan met alle gezinsleden, inclusief andere dieren. Het is bovendien een levendig hondje dat je elke dag weet te motiveren en actief te houden!

Wat is het meest aanhankelijke kleine hondje, de cavapoo of de Cavalier King Charles spaniel?

De kleine cavapoo is een hondenras dat, net als het ras waaruit hij voortkomt (de Cavalier King Charles spaniel), overloopt van genegenheid voor de mensen rond hem.

Toch is het goed om te weten dat hij van nature wat terughoudend kan zijn tegenover onbekenden, wat volkomen normaal is, hij zal zelfs waarschuwen als hij iets verdachts opmerkt.

Zodra hij iemand beter leert kennen, verdwijnen echter zijn angsten en komt er een zachtaardige, aanhankelijke, oplettende en liefdevolle hond tevoorschijn.

Hij is extra aanhankelijk ten opzichte van zijn naasten, van wie hij gezelschap erg op prijs stelt. Hij is niet alleen beschermend, maar ook een geweldige speelkameraad voor kinderen.

En dat niet alleen: de cavapoo is, net als de Cavalier King Charles spaniel, uitstekend compatibel met katten, iets wat je niet van alle hondenrassen kunt zeggen. Sommige rassen kunnen immers moeilijk overweg met onze katachtige huisgenoten.

De cavapoo is een slimme en vrolijke hond
De cavapoo staat bekend om zijn intelligentie, zijn levendigheid (geërfd van de poedel) en zijn enthousiasme in het dagelijks leven (geërfd van de Cavalier King Charles spaniel).

Hij is scherpzinnig, zeker tijdens spelletjes die zijn denkvermogen prikkelen, en staat open voor fysieke activiteiten, vooral die waarbij hij zijn uithoudingsvermogen kan inzetten. En met zijn bekende intelligentie erbij is het duidelijk: dit hondenras zit boordevol energie, en zijn levensvreugde werkt aanstekelijk.

Een cavapoo is altijd het zonnetje in huis.

Het ideale baasje voor een cavapoo

Het ideale baasje hoeft zeker geen ervaring te hebben met het opvoeden van honden, want de cavapoo is makkelijk te trainen. Wel is het belangrijk dat hij dagelijks aanwezig is en hem voldoende aandacht geeft. Door zijn aanhankelijke karakter is hij op zijn gelukkigst als hij dicht bij zijn baasje kan zijn.

Alleen zijn ligt hem niet: net als veel andere huisdieren kan hij last krijgen van verlatingsangst.

Daarnaast moet je hem ook voldoende beweging kunnen bieden, minstens een uur per dag. Hondensporten zijn perfect geschikt voor dit kleine energiebommetje.

Een opvoeding gebaseerd op zachtheid en positieve benadering

De opvoeding van de cavapoo is vrij eenvoudig, waardoor zelfs iemand zonder ervaring hem moeiteloos kan trainen.

Behalve de basiscommando’s (zoals terugroepen, zindelijkheid en dagelijkse routines) zal je weinig moeite hebben met deze hond, die van nature zachtaardig en gehoorzaam is, eigenschappen die juist door fokkers in zijn land van oorsprong erg gewaardeerd worden.

Zijn intelligentie zorgt er bovendien voor dat hij snel en goed begrijpt wat er van hem verwacht wordt

Daarom kun je bij de opvoeding van een cavapoo het beste kiezen voor een aanpak gebaseerd op vriendelijkheid, met knuffels, beloningen en lovende woorden.

Straf en strengheid zijn niet alleen overbodig, maar zelfs af te raden vanwege het gevoelige karakter van de cavapoo en zijn zachtaardige temperament.

Wonen in een appartement is perfect mogelijk

De cavapoo kan prima in een appartement leven, zolang hij dagelijks de kans krijgt om zich buiten uit te leven. Al vanaf jonge leeftijd is dit essentieel voor zijn welzijn, zoals bij veel honden, ongeacht of ze klein of groot zijn.

Natuurlijk is een huis met een tuin ideaal voor je hond. Denk er dan wel aan om de tuin goed af te sluiten, want door zijn kleine formaat kan de cavapoo makkelijk ontsnappen via een opening of smalle doorgang die hij onderweg tegenkomt.

De fysieke kenmerken van de cavapoo

De grootte, lichaamsbouw, vachtstructuur en kleur van de cavapoo combineren de eigenschappen van de dwergpoedel en de Cavalier King Charles spaniel. 

Grootte en lichaamsbouw van de cavapoo

Cavapoo speelt vrolijk op groene weide


De cavapoo is, net als zijn voorouders (de Cavalier King Charles spaniel en de dwergpoedel) een hond van klein formaat. Een volwassen reu wordt tussen de 28 en 45 cm groot, terwijl de teef meestal tussen de 28 en 35 cm blijft. Zowel reuen als teven wegen doorgaans tussen de 5 en 10 kg.

De cavapoo is klein en compact, al kan de lichaamsbouw variëren van hond tot hond. Heeft je cavapoo meer genen van de Cavalier, dan zal hij eerder wat forser en iets groter zijn. Als de dwergpoedel genetisch sterker aanwezig is, zal hij meestal fijner gebouwd zijn en wat kleiner uitvallen.

Het hoofd en de kop van de cavapoo zijn rond, en zijn snoetje behoudt zijn puppy-uitstraling gedurende zijn hele leven. Hij heeft een korte, platte snuit en middelgrote, hangende oren, vergelijkbaar met die van de Cavalier King Charles spaniel.

Tot slot heeft de cavapoo een hoog aangezette staart die licht gekruld is.

Vacht en kleur van de cavapoo

De vacht van de cavapoo doet denken aan die van zijn beide voorouders: krullend tot sterk golvend, en kort tot halflang. Daarnaast is zijn vacht hypoallergeen (wat goed nieuws is voor mensen met allergieën), dichtbegroeid en heerlijk zacht.

Cavapoo’s komen voor in allerlei kleuren, zwart, wit, fauve, goud en crème. De vacht kan ook tweekleurig zijn (bijvoorbeeld wit met donkerbruin) of driekleurig (een combinatie van fauve, wit en zwart).

Verzorging van de cavapoo

Afhankelijk van de structuur van de vacht van je cavapoo kan regelmatig onderhoud nodig zijn, want de haren raken gemakkelijk in de knoop. Bij een krullendere vacht blijft er bovendien sneller vuil hangen, zoals takjes, gras of andere ongewenste dingen.

Het is belangrijk om je cavapoo vaak te borstelen met een geschikte borstel, zodat je zijn huid niet beschadigt. Controleer ook regelmatig zijn hangoren, want daarin kunnen zich stof, gras of andere resten ophopen.

Een bezoek aan een professionele trimmer drie tot vier keer per jaar is een goed idee om hem netjes en comfortabel te houden.

Wat de voeding betreft, geef je de cavapoo best kwaliteitsvoer, aangepast aan zijn behoeften. Vraag hierbij gerust advies aan je dierenarts

Levensverwachting en ziektes van de cavapoo

De cavapoo heeft een levensverwachting van ongeveer 13 tot 15 jaar. Hoewel hij bekendstaat als een robuust en sterk hondje, kan hij, zelfs met een kwalitatief goed dieet en een actief leven, toch bepaalde gezondheidsproblemen ontwikkelen.

Zo is er eerst en vooral de knieschijf die uit de kom kan schieten, een aandoening die bij veel honden voorkomt, maar ook heupdysplasie en oogproblemen zoals glaucoom, cataract of progressieve retina-atrofie. Daarnaast kan de cavapoo te maken krijgen met myxomateuze mitralisklepaandoening (MMVD), ook wel degeneratieve hartklepziekte genoemd, een veelvoorkomende hartziekte bij honden, en in het bijzonder bij de Cavalier King Charles spaniel. In de Parijse regio is zelfs een baanbrekende operatie uitgevoerd door een team van specialisten, een primeur in Frankrijk!

Met een passende verzekering voor je hond ben je voorbereid op onverwachte dierenartskosten in geval van gezondheidsproblemen.

Wat is de prijs om een cavapoo-pup of -hond te adopteren?

De prijs van een cavapoo kan variëren tussen 800 euro en meer dan 2.000 euro gemiddeld. De prijzen blijven schattingen en zijn gebaseerd op meerdere factoren, namelijk de reputatie en grootte van de fokker, de leeftijd, de afstamming, de algemene gezondheid of het geslacht van de hond. 

Waar koop je een cavapoo in België? Bij een betrouwbare fokker!

Het is beter om wat meer te betalen en te kiezen voor een betrouwbare, ervaren fokker die je goed kan begeleiden bij de opvoeding van je cavapoo tot hij volwassen is.

Als je een fokker met een goede reputatie inschakelt, zal je cavapoo mentaal in balans zijn, goed gesocialiseerd en klaar voor het leven met zijn nieuwe baasjes.

De genoemde gemiddelde prijzen omvatten niet de dagelijkse kosten en verzorging die nodig zijn voor zijn welzijn, noch de mogelijke kosten voor castratie, sterilisatie of het inbrengen van een identificatiechip.

Volwassen cavapoo-hond te geef?
Soms kun je een cavapoo vinden die gratis wordt aangeboden, maar het is belangrijk dat de mensen betrouwbaar en oprecht zijn. Vaak gaat het dan om volwassen honden. Het komt maar zelden voor dat pups gratis worden weggegeven ‘tegen goede zorgen’. Wees voorzichtig, doe goed onderzoek en vraag altijd om de hond én de eigenaar persoonlijk te ontmoeten.

Ook reddingsorganisaties kunnen cavapoo’s opvangen, net als andere hondenrassen. Misschien vind je er wel jouw toekomstige gezinslid.

Aarzel ten slotte niet om je dierenarts om advies te vragen, want hij of zij kan je mogelijk doorverwijzen naar betrouwbare contacten.

Te voorziene dierenartskosten voor een cavapoo
Aangezien de cavapoo gevoelig kan zijn voor bepaalde gezondheidsproblemen, hebben we een lijst opgesteld met dierenartskosten waarmee je in de toekomst rekening kunt houden, mocht je hond hiermee te maken krijgen.

Natuurlijk zijn de genoemde bedragen slechts richtprijzen en kunnen ze verschillen per dierenartsenpraktijk.

Dierenartskosten Tarieven
Knieoperatie

Meer dan € 1.000

Staaroperatie Ongeveer € 1.500 per oog
Echografie van het hart Tussen € 200 en € 400
Screening op heupdysplasie € 160
Operatie bij heupdysplasie Tussen € 500 en € 2.000
Correctieve hartklepchirurgie Meer dan € 10.000

Santévet

De marktleider voor zorgverzekeringen voor dieren

Fotocredits: Pexels