Maltezer

  • Hondenras
    Maltezer
  • Schofthoogte reu
    21 tot 25 cm
  • Schofthoogte teef
    20 tot 23 cm
  • Gewicht
    3 tot 4 kg
  • Kleur
    Zuiver wit
  • Vacht
    De vacht is dicht en glanzend, met sluikhaar tot wel 20 cm.
  • Levensverwachting
    12 tot 15 jaar
  • Ziekterisico’s
    Allergieën, eczeem, tandsteen, oogafwijkingen, gewrichtsproblemen, chronische maag-darmontsteking
  • Voeding
    Afhankelijk van de leeftijd, het geslacht, de activiteit, of het dier gesteriliseerd is of niet en eventuele aandoeningen
  • Verzorging
    Dagelijks borstelen en wassen indien nodig om zijn witte vacht te behouden

Vragen over giftige voeding?

Drie Bichon Maltais puppy's op paars

Oorsprong van de maltezer

De maltezer, ook gekend als maltezer leeuwtje, heeft een oeroude oorsprong die teruggaat tot het oude Griekenland. De voorouders van dit ras werden gekoesterd door de farao’s van het oude Egypte.

Geschreven documenten getuigen van het bestaan van de hond, of zijn voorouders, tussen 350 en 450 voor Christus. Voor Christus aangezien de Griekse filosoof Aristoteles ernaar verwijst als de “canes melitenses” en Timon van Phlius, ook een Griekse filosoof, beschrijft het als een hond met een lange, zijdeachtige vacht.

Trabon, de Griekse poëet, historicus en geograaf, die in de eerste eeuw leefde, was een fan van deze kleine haarbal. 

In tegenstelling tot wat men zou denken, is de maltezer niet afkomstig uit Malta. Maltezer komt van de Italiaanse term “màlat” dat vertaald wordt als toevluchtsoord of haven. Die term refereert op haar beurt naar de oude Siciliaanse stad Melita.

De term wordt gebruikt in verschillende mediterrane havens, met name die in de Adriatische Zee van Italië en Malta. Mediterraans wat erop duidt dat de maltezer een Italiaanse oorsprong heeft.

Zijn voorouders leefden zelfs in de havens en kuststeden van het centrale Middellandse Zeegebied, waar ze jaagden op ratten en muizen die zich ophielden magazijnen en in de ruimen van schepen die werden gebruikt voor commerciële overtochten.

In ieder geval zou het maltezerras al bekend zijn sinds het oude Griekenland en Rome, rond de 4e of 5e eeuw voor Christus. Zijn jachtinstinct en kleine formaat zouden ook tijdens de Middeleeuwen een echte aanwinst zijn geweest in de jacht op ongedierte en andere ongewensten.

Tijdens de Renaissance werd het beeld van de maltezer verfijnder, want hij lijkt te zijn afgebeeld op de schilderijen van meesters naast dames uit de gegoede kringen. Hij zou daarna aan de kant van de aristocratie en de adel blijven staan.

Spelende maltezer

Het maltezerras werd in de loop van de 18e eeuw aangepast om het kleiner en efficiënter te maken voor de jacht.

Daarom wordt dit hondje gefokt uit dwergpoedels en spaniels. Door deze kruisingen verdween het originele maltezerras beetje bij beetje.

De American Kennel Club erkende het maltezerras officieel in 1888, gevolgd door de Fédération Cynologique Internationale (FCI) in 1955. 

Na te zijn opgenomen in groep 9, sectie 1 “Gezelschapshonden en aanverwanten”, zag de maltezer zijn eerste standaard vastgesteld door de FCI in 1989 onder het patronaat van Italië.

De maltezer heeft door de jaren heen andere namen gehad: Maltese terriër, Romeinse dameshond, Melitae hond, De Trooster, Maltese Leeuwenhond en Ye Ancient Dogge van Malta. Deze vele namen getuigen van de rijke geschiedenis van het ras!

Karakter en vaardigheden van de maltezer

Als er ooit een perfecte hond is geweest, dan is het wel de kleine maltezer.

Karakter van de maltezer

Deze schattige haarbal is aangenaam om mee samen te leven, heeft een grote intelligentie en is zeer aanhankelijk. Deze levendige en guitige hond houdt evenveel van spelletjes als van knuffels. Maar zorg ervoor dat je voorzichtig met hem bent, want hij geeft de voorkeur aan zachtheid en delicatesse boven plotselinge, onhandige bewegingen.

Ze zijn teder en gehecht aan hun baasjes, en zelfs aanhankelijk, maar ze houden ook van reizen: wees niet bang om ze mee te nemen op vakantie of als je een weekendje weg bent.

Hij geeft de voorkeur aan verzorgingssessies en knuffels boven lange wandelingen! Maar hij moet nog steeds elke dag naar buiten om in vorm te blijven.

Blaft een maltezer veel?

Maltezers hebben de neiging om te blaffen, maar dit komt omdat ze graag de wacht houden, vooral voor hun baasjes.

Als puppy hebben ze de neiging om vrij snel te blaffen, maar met de juiste training zullen ze ongetwijfeld kalmeren!

Het ideale baasje voor een maltezer

De maltezer is een makkelijke hond om te trainen, zolang je er maar vroeg mee begint en het niet te moeilijk aanleert.

We raden je sterk aan om je maltezerpuppy een positieve opvoeding te geven.

Wees streng, want net als alle honden heeft hij een kader en grenzen nodig, maar aarzel nooit om hem te belonen en hem te prijzen en aan te moedigen als hij instructies opvolgt of zich goed gedraagt.

Kan een maltezer alleen thuis blijven?

De ideale baas zal daarom welwillend maar ook aanwezig zijn, want dit hondenras vindt het, gezien zijn temperament en houding tegenover zijn bazen, moeilijk om alleen gelaten te worden. Ze verdragen eenzaamheid redelijk goed, maar kunnen last hebben van angst. 

Daarom is het het beste om er elke dag tijd aan te besteden, en gezinnen met kinderen of mensen die alleen wonen, vooral ouderen, zijn ideale baasjes.

Activiteiten om te ondernemen met een maltezer

Hoewel hij behendig, levendig en energiek is, houdt de maltezer niet echt van hondensporten op Olympisch niveau!

Maar hij is altijd in voor wandelingen en spelletjes, vooral hondenspeelgoed (al dan niet luidruchtig), dat is precies wat hij nodig heeft.

Wat zijn de gebreken van een maltezer?

Bichon Maltais met rode strik buiten

Je moet hem van een wandeling naar de kussens van de bank kunnen brengen, want deze kleine hond is de appartementshond bij uitstek! Het enige wat hij wil is rust, liefde en tederheid.

Kortom, hij heeft geen grote fouten.

Fysieke kenmerken van een maltezer

De fysieke kenmerken van dit hondje dragen alleen maar bij aan de goodwill die veel mensen voor hem voelen. 

De gehele maltezer

Grootte en bouw van een volwassen maltezer

Maltezers zijn kleine, stevig gebouwde honden met een schofthoogte tot 25 cm en een gewicht tussen 3 en 4 kg.

Het elegante silhouet van de Maltezer is karakteristiek: ten eerste is er zijn verticale nek en hooghartige kopdracht, die hem een air van trots geven; dan is er zijn kop, die licht achterover helt, een kenmerk van het ras.

Hij beweegt met een kenmerkende tred die de indruk geeft te rollen! Een echte ster, vol elegantie, die doet denken aan zijn vroegere leven aan de zijde van de mooie dames van de high society in de voorbije eeuwen!

De kop van de maltezer is onweerstaanbaar: tussen de fijne omtrek van zijn ravenzwarte ogen, zijn mooie kleine ronde ogen en zijn zeer zwart gepigmenteerde neus (een standaardkenmerk van het ras).

Ze hebben kleine, driehoekige, flaporen.

Hun staart wordt vaak hoog gedragen. 

De vacht van de maltezer

Hij heeft een rechte, zijdezachte en glanzende vacht. Met zijn schofthoogte van 20 cm vormt zijn zuiver witte sluikhaar een mantel tot op de grond.

De vacht van de maltezer is hypoallergeen, wat goed nieuws en een opluchting is voor mensen met allergieën aan hondenhaar. Daarenboven verhaart hij ook amper.

Onderhoud van de maltezer

Klein hondje betekent niet dat er geen onderhoud is en de maltezer is daar het perfecte voorbeeld van.

De verzorging van de maltezer

Als je het haar van de maltezer laat groeien, kan het op echt mensenhaar lijken!

Je moet zijn vacht daarom goed verzorgen, want het kan klitten en knopen vormen. Je kunt een vochtige doek met warm water gebruiken om het werk te vergemakkelijken.

Het onderhoud is eenvoudig, maar moet regelmatig gebeuren: borstel je maltezer elke dag. En hoewel je maltezer weinig verhaart, hoopt hij wel dode haren op die er zeker uit zullen vallen, vooral tijdens de jaarlijkse rui.

De raad van Santévet

Omdat het haar van de maltezer lang is, kan het over de grond slepen en zijn witheid verliezen. Vergeet niet om een shampoo te kopen die geschikt is voor zijn vacht om hem van tijd tot tijd een opknapbeurt te geven.

De voeding van de maltezer

Brokken van hoge kwaliteit of uitgebalanceerd natvoer voorzien je hond van alle voedingsstoffen en vitaminen die hij nodig heeft, niet alleen voor een goede vacht, maar ook voor een goede algehele gezondheid.

Je hond heeft baat bij een voeding met rijst, granen, rauw of gekookt vlees en groenten.

Vraag uw dierenarts om advies over het juiste dagelijkse rantsoen voor de morfologie en algemene gezondheidstoestand van uw viervoeter.

Levensverwachting en ziektes van de maltezer

De levensverwachting: van een maltezer wordt geschat tussen 12 en 15 jaar; de hond kan een stootje verdragen.

Maar net als alle andere honden zijn ze vatbaar voor bepaalde ziekten. En de Maltezer staat erom bekend dat hij allergische huidreacties kan ontwikkelen die kunnen leiden tot eczeem, allergische dermatitis of atopie.

Maak een afspraak met je dierenarts als je hond een van de volgende symptomen vertoont: roodheid, uitslag of jeuk.

Tandsteen

Het is aangeraden de tanden van de hond regelmatig te poetsen om tandplak en tandsteen tegen te gaan. Uw dierenarts kan, indien nodig, ook een tandsteenverwijdering uitvoeren (deze interventie wordt gedekt door de dierenwelzijnsverzekering Santévet).

Oogafwijkingen

Maltezers kunnen lijden aan oogaandoeningen zoals cataract (bij oudere honden of jongere personen) of progressieve netvliesatrofie.

Gewrichtsproblemen

Luxatie van de knieschijf is een aandoening die soms voorkomt bij maltezers. Zodra de diagnose is gesteld, kan je dierenarts een geschikte chirurgische ingreep voorstellen.

Diverse kwaaltjes

Deze hond verdraagt geen koude! Laat je maltezer niet te lang buiten tijdens de wintermaanden. Denk eraan uw hond een jasje aan te doen tijdens jullie wandelingen!

Hij kan ook lijden aan chronische maag-darmontsteking.

Hoeveel kost een maltezerpuppy? Maltezerpuppy

Hoeveel kost een gefokte maltezerpuppy?

De aanschafprijs van een gefokte maltezerpup ligt gemiddeld tussen 800 en 1.500 euro. De prijs kan variëren naargelang leeftijd, de lijn, het geslacht of de reputatie van de fokker.

Een puppy kopen is een belangrijke beslissing: die kleintjes moeten zich op hun gemak voelen naast je en je moet deze sommen niet investeren als u er niet grondig over nagedacht heeft.

Neem de tijd om fokkers te leren kennen door u ter plaatse te begeven zodat u met hen kan praten en u bekend kan worden met het ras.

Waar kan je een volwassen maltezer adopteren?

Natuurlijk is het adopteren van een volwassen of zelfs senior maltezer heel goed mogelijk en veel asielen zullen je helpen om de gelukkige eigenaar van deze fantastische haarbal te worden. 

Te voorziene dierenartskosten voor een maltezer

Hier is een geschat budget voor een maltezer die waarschijnlijk bepaalde gezondheidsproblemen zal krijgen tijdens zijn leven. Deze tarieven kunnen variëren naargelang de dierenarts. 

Dierenartskosten Tarieven

Dermatologische consultatie Tussen 60 en 120 euro.

Allergie en eczeem gemiddeld 120€/maand

Tandsteenverwijdering

Tussen 100 en 200 euro

Behandeling met antibiotica en onstekingsremmers Tussen 20 en 50 euro

Prijs van een cataractoperatie

Tussen 1 500 en 3 000 euro

Daarnaast zijn er preventieve behandelingen (vaccinaties, ontwormen,....) en onderhoudsbehandelingen (preventieve tandsteenverwijdering,...).

Houdt u van kleine gezelschapshonden die eruit zien als een knuffelbeertje? Hier vindt u meer informatie over de bichon frisé, de coton de Tuléar, de shih tzu en de westie (West Highland white terriër).