In het kort:
- De poedel stamt af van de barbet, een oude waterjachthond.
- Sinds 1936 is hij officieel erkend als Frans ras.
- Hij is aanhankelijk, intelligent en speels en hecht zich sterk aan zijn baasje.
- Hij is erg gevoelig voor training en blinkt uit in agility, dogdance en speurwerk.
- Hij doet graag mee met het gezinsleven en heeft dagelijks beweging en uitdaging nodig.
Oorsprong van het poedel-ras
De poedel stamt af van de barbet*, een hond die oorspronkelijk werd gebruikt voor de jacht op watervogels, zoals eenden. De naam ‘poedel’ zou afkomstig zijn van zijn bijnaam ‘chien à cane’ (eendenhond), later verbasterd tot ‘canichon’.
Die oorspronkelijke rol als waterjachthond leeft ook voort in andere Europese talen: in het Duits heet hij ‘Pudel’ en in het Engels ‘poodle’, wat allebei ‘zwemmer’ of ‘plonzer’ betekent.
De poedel wordt algemeen beschouwd als een Frans ras, al hebben meerdere Europese landen geprobeerd de oorsprong voor zich op te eisen. In de 17de eeuw verlaat hij de moerassen om zijn intrede te doen in de salons van de adel. Schilderijen uit die tijd tonen hem al aan de zijde van aristocraten. Later zien we hem aan het hof van koning Lodewijk XVI, die een dwergpoedel had. In die tijd was het ‘leeuwenkapsel’ in de mode bij deze kleine hondjes, die geparfumeerd en gepoederd waren, net als de pruiken die aan het koninklijk hof werden gedragen! Dit bijzondere kapsel was trouwens niet alleen voor het uiterlijk: het diende ook om de gewrichten van de hond in het water te beschermen, terwijl de rest van het lichaam werd ontlast.
Deze hond werd vervolgens een van de favoriete gezelschapshonden van de Fransen, en in 1936 werd de rasstandaard vastgelegd door de Fédération Cynologique Internationale, die zijn Franse oorsprong officieel erkende. Zijn populariteit is sindsdien nooit afgenomen, wat hem tot een van de meest geliefde rassen ter wereld maakt.
Karakter en vaardigheden van de ‘Poodle’
Karakter van de poedel
Zijn aanhankelijke en speelse aard maakt hem tot een ideale gezelschapshond voor gezinnen. Dankzij zijn sociale karakter kan hij probleemloos samenleven met andere dieren en met kinderen**.
Het is een vrolijke en aanhankelijke hond die sterk gehecht is aan zijn baasje en erg trouw is. De poedel is erg nieuwsgierig en heeft behoefte aan mentale uitdaging. Je kunt hem allerlei trucjes aanleren, maar let op: zijn theatrale karakter zorgt ervoor dat hij graag in de belangstelling staat, hij herhaalt grappige fratsen soms gewoon omdat jij er de vorige keer om moest lachen.
Vaardigheden van de poedel
Hij is de ideale gezelschapshond, en hoewel hij geen waakhond is, is hij wel een alert dier: hij slaat zeker alarm als er iets verdachts gebeurt of bij een inbraak.
Hij wordt ook ingezet als assistentiehond voor blinden of als douanehond.
Wie is het ideale baasje voor een poedel?
Je hoeft geen ervaren baasje te zijn om een poedel in huis te nemen, zolang je hem maar betrekt bij je dagelijkse activiteiten en zorgt voor een consequente opvoeding.
De poedel is goed geschikt voor het leven in een appartement, maar hij heeft wel dagelijkse wandelingen en speelmomenten nodig.
De tip van Santévet: deze hond kan bezitterig gedrag vertonen. Een paar sessies hondentraining worden daarom aangeraden bij een poedelpup. Let wel: het is een gevoelige hond! Een combinatie van duidelijkheid, zachtheid en spel is ideaal om zijn energie in goede banen te leiden.
Activiteiten om te doen met een poedel
Sportief, behendig en bijzonder intelligent: deze lichte hond is verrassend gevoelig voor training. Agility, doggydance, speuren … hij blinkt uit in allerlei hondensporten.
Fysieke kenmerken van de poedel
De vacht van de poedel
Zijn vacht is fijn en wolachtig, met krullen of koorden. Bovendien is het een hond die nauwelijks haar verliest.
Goed om weten: de vachtkleur moet altijd egaal zijn (zwart, wit, bruin, grijs, fauve, inclusief abrikoos).
Feit of fictie: net als bij de bichon frisé wordt wel eens beweerd dat de poedel een hypoallergeen ras is … Er bestaat momenteel echter geen enkel honden- of kattenras dat écht hypoallergeen is (bron: Association des Allergologues et Immunologues du Québec, 2016).
De grootte en het gewicht van de poedel
Er zijn 4 variëteiten van poedels die alleen in grootte verschillen: de toypoedel (tot 28 cm), de dwergpoedel (tot 35 cm), de middenslagpoedel (tot 45 cm) en grote poedel (tot 60 cm). Het gewicht varieert dus tussen 6 kg en 25 kg.
De kop van de poedel
Zijn kop is lang, met een fijne snuit en hangende oren.
Onderhoud van de poedel
Verzorging van de poedel
Deze hond heeft specifieke verzorging nodig om zijn vacht in goede conditie te houden. Het is aan te raden hem dagelijks te borstelen. Daarnaast moet hij gemiddeld om de 2 maanden worden getrimd, of vaker als hij deelneemt aan hondenshows.
Als je ervoor kiest om je hond zelf te wassen, gebruik dan een hondenshampoo. Vergeet ook niet de ogen en oren schoon te maken.
De voeding van de poedel
Een voeding op basis van hoogwaardige brokken of natvoer wordt aanbevolen. Brokken helpen bovendien om de vorming van tandplak en tandsteen bij de hond te vertragen. Vraag advies aan jouw dierenarts.
Ziekten bij de poedel
Ondanks zijn fragiele uiterlijk is deze hond robuust en kan hij een uitzonderlijk hoge leeftijd bereiken. Toch kan hij enkele gezondheidsproblemen vertonen.
Hartfalen
Hartfalen is een ernstig gevolg van hartaandoeningen die vaak voorkomen bij honden, en treft vooral oudere dieren. Ademhalingsproblemen, hoesten en extreme vermoeidheid zijn symptomen die op deze aandoening kunnen wijzen.
Tandsteen
Het is belangrijk om regelmatig de tanden van de hond te poetsen om tandplak te verwijderen en de vorming van tandsteen te beperken. Indien nodig kan je dierenarts een gebitsreiniging uitvoeren.
Gingivitis, een ontsteking van het tandvlees, kan bloedingen, ongemak en een slechte adem veroorzaken. Als de aandoening niet wordt behandeld, kan die zich ontwikkelen tot een ernstigere parodontale aandoening, waarbij de infectie de steunstructuren van de tanden aantast, wat leidt tot hevige pijn en tandverlies.
Een goede mondhygiëne is dus essentieel voor poedels. Kwalitatieve voeding speelt daarbij een belangrijke rol. Daarnaast kan je de tanden poetsen met speciaal voor honden ontwikkelde producten, of gebruik maken van kauwspeelgoed en dentale snacks.
Diabetes bij honden
Dit is een chronisch verhoogde bloedsuikerspiegel, veroorzaakt door een stoornis in de glucosestofwisseling. Deze aandoening kan verband houden met overgewicht, aandoeningen van de alvleesklier of andere stofwisselingsziekten.
Goed om weten: de dierenverzekering Santévet vergoedt de behandeling van diabetes bij honden en katten.
‘Met onze verzekering voor poedels kan je het gezondheidsbudget van je hond zorgeloos beheren en tot 100% van de dierenartskosten terugbetaald krijgen, zowel bij een ongeval als bij ziekte.’
Heupdysplasie en knieschijfluxatie
Grotere poedels kunnen last krijgen van heupdysplasie, terwijl kleinere poedels gevoelig zijn voor knieschijfluxatie.
Neurologische en oogaandoeningen
Epilepsie en progressieve retina-atrofie zijn eveneens ernstige aandoeningen die een regelmatige controle bij de dierenarts vereisen.
Preventieve zorg bij de poedel
Vaccinatie
Het vaccinatieschema wordt uitgevoerd door een dierenarts en beschermt de poedel tegen verschillende ziekten.
De ‘klassieke’ vaccins worden aangeboden vanaf de leeftijd van 8 weken. Voor de basisvaccinatie zijn 2 of 3 injecties nodig, gevolgd door een jaarlijkse herhaling tijdens de jaarlijkse controle. Ze bieden bescherming tegen meerdere ziekten:
- Parvovirose: dit is een veelvoorkomende virale ziekte bij pups, die zeer besmettelijk is en leidt tot hoge koorts, braken, bloederige diarree en die erg dodelijk is;
- De ziekte van Carré: dit is een virusinfectie die leidt tot verminderde immuniteit, koorts, hoesten en neurologische aandoeningen;
- Hepatitis van Rubarth: dit is eveneens een besmettelijke virale aandoening die de lever, nieren en bloedvaten aantast;
- Leptospirose: dit is een bacteriële ziekte die ook overdraagbaar is op mensen. Ze kan leiden tot nier- en leverfalen en is erg dodelijk;
- Hondsdolheid: dit is een heel ernstige, maar zeldzame ziekte die overdraagbaar is op mensen. Vaccinatie is verplicht voor reizen naar het buitenland.
Er bestaan ook andere vaccins die kunnen worden toegediend, afhankelijk van de levenswijze van de hond:
- Kennelhoest: dit is een aandoening veroorzaakt door virussen en bacteriën. Ze is heel besmettelijk en komt vaak voor bij pups. De ziekte veroorzaakt hoest, koorts en een loopneus;
- Leishmania: dit is een parasitaire ziekte die wordt overgedragen via de steek van een klein zandvliegje. Ze is ernstig, moeilijk te behandelen en komt veel voor in het Middellandse Zeegebied. De symptomen zijn erg uiteenlopend: huidproblemen, vermageren, mank lopen, …;
- Piroplasmose: dit is een ziekte veroorzaakt door een parasiet die wordt overgedragen via een tekenbeet. Ze komt vaak voor en veroorzaakt hoge koorts en nierfalen.
Sterilisatie
Sterilisatie kan worden uitgevoerd vanaf de puberteit, na overleg met je dierenarts, die zal controleren of je hond in staat is om de ingreep te ondergaan.
Bij teven helpt sterilisatie om loopsheid, ongewenste nesten, het risico op melkkliertumoren en baarmoederontsteking (pyometra) te voorkomen.
Bij reuen kan castratie seksueel gedrag verminderen of wegnemen (zoals agressie, weglopen, urineren om te markeren ...) en bepaalde aandoeningen helpen voorkomen, zoals prostaatproblemen en testikeltumoren.
Ontworming en parasietenbestrijding
De poedel kan gevoelig zijn voor parasitaire infecties. Regelmatige behandelingen zijn daarom nodig om deze aandoeningen te voorkomen:
- Externe antiparasitaire middelen: deze voorkomen een besmetting met vlooien, teken en muggen, en zijn verkrijgbaar in de vorm van tabletten of pipetten.
- Interne antiparasitaire middelen: ook wel ontwormingsmiddelen genoemd, ze zuiveren het lichaam van wormen.
Goed om weten: als er een baby of een jong kind in huis is, kan je ervoor kiezen om je hond vaker te ontwormen. Overleg zeker met je dierenarts.
Levensverwachting van de poedel
De levensverwachting van een poedel hangt af van verschillende factoren, zoals zijn grootte (toypoedel, dwergpoedel of grote poedel), zijn leefomgeving, voedingspatroon, activiteitsniveau en de medische zorg die hij krijgt. Over het algemeen ligt de gemiddelde levensduur van een poedel tussen de 12 en 15 jaar.
Wat kost een poedelpuppy bij een fokker?
De prijs voor een poedelpuppy bij een fokker kan variëren afhankelijk van verschillende factoren, zoals de reputatie van de fokker, de afstamming van de ouders, de kwaliteit en zeldzaamheid van het ras en de geografische ligging. Over het algemeen kost een poedel van een erkende fokker tussen de 1.500 en 2.500 euro.
Te verwachten dierenartskosten voor een poedel
Hieronder vind je een raming van het budget dat nodig is voor de behandeling van een hond met deze aandoeningen:
Dierenartskosten | Te verwachten tarieven |
Diabetes | € 60/ maand hetzij € 720/ jaar |
Tandsteen/ gebitsreiniging | € 200 |
Hartfalen | € 70/ maand hetzij € 840/ jaar |
Nog toe te voegen: kosten voor vaccinaties, het knippen van de nagels, antiparasitaire behandelingen (tegen vlooien en wormen), sterilisatie, enzovoort …
Hou je van kleine gezelschapshondjes met een hoge aaibaarheidsfactor? Lees dan meer over de Maltezer, de Bichon Frisé, de Coton de Tuléar en de Shih Tzu.
Santévet
De marktleider voor zorgverzekeringen voor dieren
Foto: 123RF
Bron:
*Wikipedia - "De poedel"
** De Franse poedelclub – ‘Poedel, Barbet en waterhonden’