Buitenlandse reizen met je hond

U wil uw hond meenemen op vakantie? Of misschien verhuist u met uw hond naar het buitenland? Er zijn formaliteiten verbonden als u een hond wil meenemen naar het buitenland. Sommige formaliteiten kunnen tot enkele maanden duren, dus wees er op tijd bij. 

reizen met uw hond
Buitenlandse reizen met je hond - Shutterstock

Algemene tips voor het reizen met een hond. 

De regels verschillen per land en veranderen soms, vooral in landen buiten de EU. Voor de meest actuele informatie neemt u contact op met de ambassade van het land van bestemming. 

Bestudeer de regels van het land van bestemming en ook die van de landen waar u doorheen reist.

In welke landen moet een hond in quarantaine?

Er zijn steeds minder landen waar een hond in quarantaine moet bij binnenkomst. Ondertussen is dit niet meer verplicht in Europa (EU), het VK, de VS (excl. Hawaii) en Mexico. 

Bij de landen waar een huisdier wel in quarantaine moet, vinden we Australië, IJsland, Japan, Hawaii, Nieuw-Zeeland en enkele anderen. Informeer zeker waar het quarantaine-centrum van het land is, want in Australië bijvoorbeeld is dit in Melbourne, en met een hond moet je dan ook naar die plek vliegen. 

Buitenlandse reizen met je hond
Buitenlandse reizen met je hond ©Shutterstock

De hond is verplicht gevaccineerd tegen hondsdolheid (rabiës)

De reizende hond moet verplicht ingeënt zijn tegen rabiës. De primovaccinatie moet minstens 21 dagen voor de afreis gebeuren, het vaccin is nl. pas geldig na 21 dagen. Sommige landen vragen ook inentingen tegen andere ziektes. Vaccins worden in het paspoort bijgeschreven. 

Een (geïdentificeerde) hond kan worden ingeënt tegen hondsdolheid vanaf de leeftijd van 12 weken. 

In het VK, Ierland, Finland en Malta is een behandeling tegen de worm Echinococcus multilocularis verplicht. Deze behandeling wordt tussen 120 uur en 24 uur vóór binnenkomst gegeven en in het paspoort vermeld. 

Chip en een hondenpaspoort

De hond moet geïdentificeerd zijn met een microchip (transponder). Binnen de EU is een goed leesbare tatoeage geldig als deze voor 3 juli 2011 is aangebracht. Deze is niet geldig in het VK, Ierland of Malta. 

Huisdieren moeten ook een Europees paspoort hebben. Landen buiten de EU kunnen een certificaat in hun eigen taal eisen. Het paspoort kan u krijgen bij de dierenarts en is in principe levenslang geldig, op voorwaarde dat uw hond werd ingeënt tegen hondsdolheid.

Sommige hondenrassen mogen niet overal reizen

Er zijn een aantal hondenrassen die maar beperkt de grenzen over kunnen. Dit geldt voor de Pit Bull Terrier, Japanse Tosa, Mastiff, Staffordshire Terriër, American Bulldog, Boerboel, Kangal, Ovtcharka en honden die hierop lijken. In sommige landen moet u met een stamboom kunnen bewijzen dat uw hond níet tot een van deze rassen behoort.

Reizen met meer dan vijf honden

Als u met meer dan 5 dieren reist, gelden de regels voor commercieel vervoer. Alle dieren moeten dan een klinisch onderzoek ondergaan. Hun paspoorten dienen te worden voorzien van een extra certificaat dat wordt uitgegeven door de Lokale Controle-eenheden van het FAVV (België). 

De regels voor het commerciële verkeer zijn niet van toepassing als u reist voor deelname aan wedstrijden, tentoonstellingen, sportieve manifestaties ... De honden moeten 6 maanden oud zijn en u moet een deelnamebewijs kunnen overleggen. 

Reizen met dieren jonger dan 15 weken

Als u een hond die jonger is dan 15 weken mee wil nemen naar het buitenland, dan is deze nog niet volledig gevaccineerd tegen hondsdolheid en wordt deze niet in alle lidstaten (EU) toegelaten. 

Buitenlandse reizen met je hond
Buitenlandse reizen met je hond ©Shutterstock

Wat u moet weten voor de terugreis (België of Nederland)

Om terug naar huis te gaan moet u voldoen aan de regels van uw thuisland. In België en Nederland geldt dat: 

  • Uw hond geïdentificeerd moet zijn met een chip/transponder.
  • Een goed leesbare tatoeage voldoende is als deze voor 3 juni 2011 werd geplaatst.
  • De hond een Europees paspoort  moet hebben en moet ingeënt zijn tegen rabiës.

Een pup meenemen uit het buitenland

Jonge dieren mogen vanaf de leeftijd van 15 weken worden binnengebracht. De primovaccinatie tegen hondsdolheid wordt vanaf 12 weken toegediend en is na 21 dagen geldig.

Reizen met een hond met het vliegtuig

Als uw hond lichter is dan 8 kg (transporttas/mand inbegrepen) mag hij bij u in de cabine reizen. Is hij zwaarder, dan zal hij in het ruim moeten, in een speciale transportbench die voldoet aan de IATA-normen, regels voor veiligheid en comfort. Uw hond moet in zijn bench kunnen staan met zijn kop omhoog. Hij moet kunnen draaien en kunnen liggen. Tenslotte moet de bench uitgerust zijn met een drinkbak zodat uw hond kan drinken wanneer dat nodig is. Leg puppypads (matjes met absorberende werking) neer zodat hij zijn behoefte kan doen.

U mag slechts 1 hond per persoon meenemen in het vliegtuig en u moet een ticket kopen.

De hond in de trein

In de trein mag u 2 honden per persoon vervoeren. Honden tot en met 6 kg moeten in een tas reizen (maximaal 45 cm x 30 cm x 25 cm). U plaatst deze tas op uw knieën of aan uw voeten. Als de hond meer dan 6 kg weegt moet hij te allen tijde aan de lijn worden gehouden. In sommige landen is een muilkorf verplicht. 

Deze regels gelden niet voor een assistentiehond. 

Met de auto

Met een hond in de auto geldt: veiligheid voor alles! De hond mag niet vrij rondlopen. Voorkom dat uw hond u afleidt tijdens het rijden. Plaats een schot tussen de achterbank en de kofferbak (zonder hoedenplank). De hond kan dan goed ademen en vrij bewegen. U kan ook een bench neerzetten. Een andere mogelijkheid is hem met een harnas, vastgemaakt aan de gordels, op de achterbank te zetten. 

Las regelmatig een pauze in zodat hij kan lopen, drinken en zijn behoefte kan doen. 

Tenslotte willen we benadrukken dat u de hond nooit alleen achter mag laten in de auto, hij kan het snel te warm hebben! 

Prettige vakantie samen met uw hond!

Over de auteur

Team Santévet