Hondenoppas regel je zo

Als je een hond hebt, moet je soms opvang voor hem regelen. Bij een ziekenhuisopname bijvoorbeeld. Of er kunnen redenen zijn dat je hond niet meekan op vakantie of zakenreis of naar bijvoorbeeld familie. Sommige mensen willen korte (dag)opvang voor de hond, als ze de hele dag werken. Het regelen van opvang brengt vragen boven, tenslotte willen we het beste voor hem, maar moeten we ook aan ons budget denken. Je hebt meerdere opties om jouw trouwe viervoeter een dag of een paar weken goed verzorgd achter te laten. 

Een hond verwelkomen
Welke opties zijn er voor de opvang van een hond? - Shutterstock

Welke opties zijn er voor de opvang van een hond? 

Als de buren of vrienden ook zo gesteld zijn op jouw hond, kun je misschien met hen iets regelen, hetzij bij jou thuis en anders bij hen thuis. Als je niemand in je omgeving hebt, kun je kiezen voor een dogsitter, ook wel dogwalker genoemd, dit is ideaal als je iemand zoekt voor overdag, als je zelf moet werken. Ook zijn er hondendagverblijven, als jij dan uitgeput thuiskomt uit je werk, is je hond ook moe en gelukkig na een hele dag lopen en spelen. Als je een tijdje weg gaat en de hond dus ook ‘s nachts moet worden opgevangen, kun je hem onderbrengen in een hondenpension of een hondenhotel, dit laatste is een luxueuzere en duurdere optie als het pension. Maar als jij op vakantie gaat, mag de hond dat tenslotte ook! Je weet dat er goed voor hem gezorgd wordt en dat hij niet alleen is. 

De voordelen van een hondenpension of hondenhotel

Als je je hond een paar weken wilt onderbrengen in een hondenpension, wil je dat je hond daar een goed verblijf heeft. Kies een pension of hotel dat goed bij hem past, zowel bij zijn karakter als bij zijn aanpassingsvermogen. Een groot voordeel van een hondenpension is dat de hond veel aandacht krijgt en veel beweging, meestal buiten. De hond is met andere honden, en met de verzorgers. Je hond zal zich niet alleen voelen! Bovendien is het pension een veilige omgeving (er zijn strikte regels om te voorkomen dat honden zich blesseren of ziektes oplopen), kunnen eventuele medicijnen aan je hond gegeven worden, en als de hond een bepaald dieet heeft, kan hij dit volgen. 

Hoe kies je het juiste hondenpension?

Er zijn illegale, niet erkende hondenpensions. In Vlaanderen moet een dierenpension erkend zijn door Dierenwelzijn Vlaanderen, de lijst met erkende dierenpensions staat op de website vlaanderen.be. Niet erkende, illegale dierenpensions wil je natuurlijk vermijden voor jouw hond. Als een hondenpension een website heeft met foto’s en de juiste informatie, is de kans groot dat het een erkend pension in, dit zal ook aangegeven zijn op de site. Je kunt op de website zien wat de opvangmethode van het pension: is het er als in een huis, zitten de honden in kennels, zitten de honden alleen of in groepen. Bezoek meerdere pensions en bedenk welke optie het beste is voor jouw hond, moet je zelf beslissen, jij kent je hond immers zelf het best. 

Verder is het altijd aan te raden recente recensies van andere hondeneigenaren te lezen, foto’s op de site te bekijken en de teksten goed te lezen, normaal gesproken kun je er lezen wat de visie is van het pension, hoe het zit met de verzorging van de honden, zeker in geval van een ziekte of ongeval, en wat de honden er eten. Lees tenslotte ook goed wat de garanties zijn van het hondenpension, mocht er onverhoopt toch iets gebeuren. Het is ook verplicht dat de tarieven op de website staan.

Hoeveel kost een hondenpension?

De prijs van een hondenpension hangt af van het pension zelf en zijn omgeving. De prijzen liggen tussen de 12€ en 30€ per dag. Als je meerdere honden hebt, kan de tweede, de derde... hond soms korting krijgen. Bekijk goed wat er bij de prijs inbegrepen is, sommige pensions hebben een basisprijs waar opties bovenop komen. 

Hoe lang kan de hond in een hondenpension?

Je kunt de hond al naar een hondenpension brengen als het maar voor 1 nacht is. Langer dan 3 weken wordt niet aangeraden en vaak ook niet geaccepteerd. 

De voordelen van een dogsitter

Een dogsitter is niets meer of minder dan een dierenvriend die op jouw hond past. Dit kan bij jou thuis zijn, zodat je hond zijn vertrouwde omgeving niet uit hoeft. Een verblijf in een pension kan de hond, afhankelijk van zijn karakter, stress geven. Door voor een dogsitter die in jouw huis komt te kiezen, vermijd je die stress. Een dogsitter geeft de hond eten, laat hem uit en een goede dogsitter geeft het dier de aandacht die hij nodig heeft. Dit komt overheen met vrienden die op de hond passen, alleen doet de dogsitter dit natuurlijk niet voor niks.

Wat kost een dogsitter

Een dogsitter vraagt meestal tussen de 5 en 20€ per uur. Een dogsitter die op meerdere honden tegelijk past, kan minder vragen dan de dogsitter die al zijn aandacht op slechts één hond richt. De prijs ligt ook aan de diensten die worden verleend. Als de hond regelmatig in bad moet en/of geborsteld moet worden, kost dit meer. Ook als de hond medicijnen moet nemen of andere speciale zorg nodig heeft.

Hoe kies je een dogsitter?

Er zijn online sites te vinden waar je dogsitters kan vinden. Maar je kunt ook advertenties vinden in de supermarkt, bij de dierenarts, de hondentrimmer... Je kunt altijd een keer met de dogsitter en je hond meelopen bij het om te kijken hoe de twee samengaan. 

Over de auteur

Team Santévet