De baasjes beter leren kennen

Artikel gepubliceerd op : 02/10/2019

De baasjes beter leren kennen

4 oktober is het, zoals elk jaar, Werelddierendag. Dit is een gelegenheid voor SantéVet, een specialist in honden- en kattenziektekostenverzekeringen, om de barometer van het Ipsos Instituut te herzien. Doel: de Belgische bezitters beter leren kennen. Dit is wat het toont.

Voor deze barometer werden in België 1002 interviews afgenomen (500 hondenbezitters en 502 katten).

De belangrijkste bevindingen tonen aan dat 69% van de eigenaren hun hond en 21% hun kat kochten.

WAAR KOPEN DE BELGEN HUN HONDEN EN KATTEN?


Het zijn de fokkers die het voorrecht hebben om een hond (39%) te verkopen voor een bedrag van 535 €. Wanneer ze hun huisdier kopen, gaan katteneigenaren via opvangcentra (32%) en fokkers (30%) met een gemiddeld bedrag van 263 euro.

waar kopen de belgen hun honden en katten

BELGEN EN DIERENGEZONDHEIDSVERZEKERING


Bezoeken aan de dierenarts komen in België veelvuldig voor (2 en 1,5).

Het budget voor de jaarlijkse diergeneeskundige kosten van de hondenverzorgers bedraagt 242 € voor gemiddeld 2 bezoeken aan de dierenarts. Voor de kat geven de eigenaars € 106 uit (1,5 bezoek aan de dierenarts per jaar).

De eerste reflex van de eigenaars wanneer de gezondheidstoestand van het dier verslechtert, is om het onmiddellijk naar de dierenarts te brengen (48% voor honden en 44% voor katten), er aan denken om een dierenarts te bellen of om een familielid te bellen (36 en 32%).

76% van de hondenbezitters is op de hoogte van de ziektekostenverzekering en 6% van hen heeft deze afgesloten. Onder katteneigenaren is het percentage respectievelijk 72% en 12%.

in het geval een verslechtering van de gezondheidstoest and van het dier

Belgische eigenaren overwegen euthanasie in geval van diergeneeskundige kosten boven € 1000 (12% voor hondenbezitters en 24% voor kattenbezitters). De overgrote meerderheid van de bezitters zou echter bereid zijn om te betalen met hun persoonlijke fondsen in het geval van aanzienlijke diergeneeskundige kosten (60% voor hondenbezitters en 48% voor kattenbezitters).

 

HOND EN KAT: STERKE EMOTIONELE STEUN VOOR DE BELGEN

Dagelijks worden dieren gezien als een emotionele steun, vooral voor honden (58%), vergeleken met 42% voor katten.

Een groot deel van de geïnterviewde eigenaren is al getroost door hun dier. Opgemerkt moet worden dat deze emotionele steun vaker voorkomt bij hondenbezitters (91 vs. 83%).

Volgens 80% van de hondeneigenaren en 64% van de katteneigenaren, voelen hun huisdieren zeer sterke emoties.

hond en kat : sterke emotionele steun voor de belgen

Voor eigenaren verhogen dieren hun welzijn door te voorkomen dat ze zich eenzaam voelen en door hun stressniveau te verminderen.

Een welzijn dat door katteneigenaren meer wordt waargenomen.

 

EEN AANZIENLIJK JAARLIJKS KLEDINGBUDGET VOOR HONDEN EN KATTEN IN BELGIË


Belgische eigenaars "houden" van het kopen van kleding voor hun huisdieren: 29% van de hondenbezitters en 13% van de kattenbezitters hebben er al gekocht voor hun metgezel.

Belgische eigenaars "houden" van het kopen van kleding voor hun huisdieren

Het gemiddelde jaarlijkse budget voor kleding bedraagt € 173 voor hondenbezitters en € 196 voor kattenbezitters.

 

DIEREN DIE GEACHT WORDEN EEN WROK TE KOESTEREN!


In geval van afwezigheid (overdag of wanneer eigenaren op vakantie gaan), wanneer ze honger hebben, maar ook na een berisping, worden katten vaak als wreveliger ervaren en tonen ze het vaker.

Als het gaat om vakantie te gaan vertrekken baasjes samen met hun metgezel: 34% (hond) en 6% (kat).

Wat ten slotte de verzorging van de huisdieren betreft, is het gezinslid het meest voorkomende alternatief voor Belgische eigenaars die niet met hun huisdier vertrekken (67% voor de hond, 55% voor de kat); katten worden gemakkelijker toevertrouwd aan een buurman 31%, tegenover 9% voor de hond.

 

VERSCHILLEN PER REGIO


De barometer van Ipsos / SantéVet toont enkele verschillen in eigendom tussen de regio's aan.

Zo is 34% van de hondenbezitters en 26% van de katten nieuwe eigenaar in Brussel (Centrum) - 32% is geen raszuiver dier - tegenover 26% en 16% in Vlaanderen (het Noorden) - 32% is geen raszuiver dier - ; 14% en 1% in Wallonië (het Zuiden) waar het voor 45% geen raszuiver dier is.Verzeker hem!

Meer informatie

Geef je huisdier de bescherming die hij verdient!

Ontdek onze huisdierenverzekering!

Ik schrijf in

OPMERKINGEN


Verzeker hem!

Meer informatie

Geef je huisdier de bescherming die hij verdient!

Ontdek onze huisdierenverzekering!

Ik schrijf in