Honden uit de tuin houden met diervriendelijke afweermiddelen

Ziet u met regelmaat honden rondlopen of zelfs hun behoefte doen in de border of op het gazon van uw tuin? Dan bent u niet de enige. Loslopende honden en katten zijn namelijk een grote ergernis voor veel mensen met een eigen tuin. Gelukkig zijn er verschillende diervriendelijke afweermiddelen om honden uit de tuin te houden.

Foto van honden bij een hek
Honden uit de tuin houden met diervriendelijke afweermiddelen - Pexels

Waarom is uw tuin zo aantrekkelijk voor honden?

Voordat u begint met het plaatsen van afweermiddelen in uw tuin, is het belangrijk om na te gaan wat er precies zo aantrekkelijk is voor de honden. Bestudeer het gedrag van de honden om erachter te komen waarom ze zo graag in uw tuin komen.

 

Het kan bijvoorbeeld zo zijn dat de honden direct naar de gemeste plekken lopen en vaker langskomen wanneer u net gemest heeft. Het kan ook zijn dat de honden juist op uw eigen hond afkomen die in de tuin rondloopt. Door het gedrag van de honden te analyseren, is het vaak al wat gemakkelijker om een oplossing voor de loslopende honden te bedenken.

 

Honden komen af op kunstmest

Ziet u de honden vaker als u net gemest heeft en heeft u wel eens een hond betrapt op het eten van mest? Dan zou de mest de oorzaak van het probleem kunnen zijn. Sommige honden vinden de geur van bepaalde meststoffen zo lekker ruiken, dat ze er het liefst de hele dag in willen  snuffelen of erger nog: op willen eten.

 

In dat geval is het een optie om een ander soort meststof uit te proberen. Bij
het uitzoeken van een andere meststof kunt u dierlijke ingrediënten beter
vermijden, zoals bloed en beendermeel. Kies daarom liever voor een
plantaardige meststof.

 

Afweermiddelen die u beter niet kunt gebruiken

Cayennepeper, ammoniak, reinigingsmiddelen; als u het internet afzoekt naar afweermiddelen tegen honden en katten, komt u de gekste dingen tegen. Helaas zijn veel van deze oplossingen schadelijk voor de hond of kat.

 

Afweermiddelen die u wel in kunt zetten om honden uit de tuin te weren

De volgende  natuurlijke afweermiddelen  zijn wel veilig om te gebruiken tegen honden in de tuin:

 

  • Zuiveringszout
  • Azijn
  • Middelen die speciaal gemaakt zijn om honden te weren
  • Een verjager op zonne-energie

 

 

Zuiveringszout inzetten om honden uit de tuin te houden

Zuiveringszout is een huis-tuin-en-keukenmiddel dat in vrijwel iedere supermarkt verkrijgbaar is. Het is eenvoudig om in te zetten: u hoeft namelijk alleen maar het zuiveringszout te mengen met water, zodat er een papje ontstaat. Vervolgens legt u het mengsel  twee maal per week neer op de plaatsen waar de honden hun behoefte doen en op een aantal andere plekken in uw tuin.

 

Alle honden worden aangetrokken door de urinegeur van andere honden, maar dit mengsel van zuiveringszout en water neutraliseert de geur. De hond komt hierdoor minder snel langs om te snuffelen en zijn behoefte te doen. Het inzetten van zuiveringszout is een methode die bij zowel grote honden als kleine honden effect heeft.

 

Een barrière vormen met azijn

Honden houden niet van de geur van azijn en elke hond zal rechtsomkeert maken als hij of zij deze indringende geur ruikt. Azijn is daarom een handig middeltje om een natuurlijke barrière te vormen tegen honden. Verdun de azijn niet met water en spray het alleen op de tuintegels of op de tuinaarde.

 

Het is nadelig om de azijn op uw planten of op het gazon sprayen, omdat het goedje uw planten of het gras kan beschadigen. Het voordeel van azijn is dat de geur niet alleen honden afschrikt, maar ook de  urinegeur neutraliseert.

 

Middelen die speciaal gemaakt zijn om honden te weren

Naast huis-tuin-en-keukenmiddeltjes zijn er ook een aantal commerciële producten die speciaal gemaakt zijn om honden en katten te weren. Zo verkoopt het merk  Trixie  bijvoorbeeld een speciale gel tegen ongewenste honden en hebben ook  Vitakraft en Francodex  middelen om verschillende hondenrassen uit de tuin te weren. Wanneer u online bestelt, heeft u vaak uw bestelling de volgende dag al in huis.

 

Verjager op zonne-energie

Er bestaan ook speciale apparaten om ongewenste dieren uit uw tuin te houden. Een voorbeeld van zo'n apparaat is een infrarood detector op zonne-energie. De infrarood detector wordt ingeschakeld als het toestel een beweging waarneemt. Het apparaat zal vervolgens een ultrasoon geluid uitzenden dat honden afschrikt. Zo'n toestel werkt bij verschillende rassen, waarbij het niet uitmaakt of het puppy's zijn of juist om een volwassen hond gaat.

 

Is het uw eigen hond die zijn behoefte doet in de tuin?

Er komt veel kijken bij het houden van een hond. Het komt dan ook regelmatig voor dat er bij de aanschaf van een hond onderschat wordt hoeveel aandacht het dier eigenlijk nodig heeft. Veel wandelen is niet alleen belangrijk om te voorkomen dat de hond zijn behoefte doet in uw eigen tuin, maar het is daarnaast ook beter voor de gezondheid van uw hond.

 

Om uw hond zo gezond en gelukkig mogelijk te houden én ervoor te zorgen dat het dier zijn of haar behoefte niet in de tuin doet, is het dus belangrijk dat u minimaal drie keer per dag een goede wandeling met de hond maakt.

 

Wist u dat...

 

...behalve regelmatig wandelen, u nog meer kunt doen om uw hond zo gezond en gelukkig mogelijk te houden? Wist u bijvoorbeeld dat Santévet één keer per jaar een bedrag ter beschikking stelt om de gezondheid van uw hond proactief te beschermen? Met dat geld kunt u bijvoorbeeld producten kopen om vlooien en teken bij uw hond tegen te gaan. Daarnaast kunt u bijvoorbeeld ook een ontwormingsmiddel voor uw hond aanschaffen. Meer informatie over deze regeling kunt u vinden op onze website.

Over de auteur

Elliot Barcet