Wat kan u doen wanneer uw hond een teek heeft?

Een teek is een vervelende parasiet die overal ter wereld voorkomt. De teek kan ziekten overbrengen op honden, katten en eveneens op mensen. Alhoewel een teek meestal ongevaarlijk is, is het belangrijk te weten hoe u een teek kan verwijderen, wat u moet doen en hoe u kan herkennen dat uw hondziek wordt door een tekenbeet.

Wat moet u doen als uw hond een teek heeft?
Wat kan u doen wanneer uw hond een teek heeft? - Shutterstock

Waarom is een teek gevaarlijk voor honden?

Een teek bijt zich vast op de huid van de hond en zuigt bloed op. De beet van de teek is op zich niet gevaarlijk, maar als een teek zich vastbijt op een hond, kat, mens ... kan hij ziektes overbrengen. De bekendste ziekte die door teken wordt overgebracht is de ziekte van Lyme. 1 op de 5 teken is in onze contreien besmet met de ziekte van Lyme. U kan een tekenbeet en de symptomen van eventuele overgebrachte ziektes dus maar beter herkennen.

Zo herkent u een teek bij honden

Teken zijn hele kleine parasieten met 8 poten en een zwartbruine kleur. Een teek is 2 à 3 mm groot en heeft vooruitstekende monddelen. Daarmee zuigt hij zich vast aan de huid van de hond, met de bedoeling om bloed te zuigen. Naarmate teken bloed opzuigen, zwellen ze op tot ongeveer de grootte van een erwtje. Ze kunnen er op het eerste zicht uitzien als wratjes, maar als u beter kijkt, kan u zien dat ze pootjes hebben. Een teek is bij de hond vaak te vinden in de nek of op de kop, oren en poten, maar teken kunnen zich over het hele lichaam vastzuigen.

In tegenstelling tot wat vaak wordt gedacht, lopen honden de tekenbeten niet alleen in het bos op. Hoger gras en struiken kunnen immers ook teken bevatten. Controleer uw hond regelmatig door te voelen en te kijken in de vacht.

Kunnen tekenbeten bij honden worden vermeden?

Er zijn antitekenmiddelen op de markt, een middel in een pipet om op de huid aan te brengen of u kan kiezen voor kauwtabletten die u aan uw hond geeft. Deze middelen bevatten allemaal stoffen waar de teek niet van houdt. De pipetten met antitekenmiddel bevatten ook antivlooienmiddel, waardoor u twee vliegen in één klap slaat.

Verwijder een teek als u er een op uw hond vindt

Als uw hond een teek heeft, moet u deze zo snel mogelijk verwijderen. Gebruik hiervoor een tekentang of een tekenverwijderaar. Dit hulpmiddel lijkt op een kleine koevoet met een gleuf erin. U kan, als u deze zaken niet bij de hand heeft, eventueel een pincet gebruiken. Met het hulpmiddel van uw keuze grijpt u de teek zo dicht mogelijk bij de huid van de hond en draait u de teek, zodat deze in zijn geheel loskomt. Een teek is breekbaar, u kan beter niet wrikken en trekken. In dat geval kan er namelijk een deel van de teek achterblijven, en u moet echt de gehele teek weghalen. Als u een pincet gebruikt, mag u niet in de teek knijpen. Omdat het niet makkelijk is de hele teek weg te halen met een pincet, wordt aangeraden een tekentang in huis te halen als u een hond heeft. Als er wel een deel van de teek in/op de hond achterblijft, is het belangrijk dit deel, vaak het kopje, alsnog te verwijderen.

Teken brengen de bacteriën of virussen meestal pas 24 of zelfs 48 uur na de beet over. Het is daarom belangrijk de hond regelmatig te onderzoeken op teken, vooral na lange wandelingen in de natuur. Hoe sneller u de teek weghaalt, hoe kleiner de kans op een besmetting.

Wanneer moet de dierenarts gebeld worden bij een tekenbeet?

Een teek verwijderen kan u zelf doen. Als er een stukje van de teek achterblijft, is het belangrijk die plek te ontsmetten, dit kan met alcohol of een ander desinfecterend middel. Hou daarna de hond goed in de gaten. Voor het verwijderen, dus als de teek nog in zijn geheel op de huid van de hond zit, is het belangrijk dat u nog niet desinfecteert met welk middel dan ook, aangezien deze middelen het risico op ziekteoverdracht kunnen verhogen.

Als uw hond een teek heeft, is het sowieso altijd een goed idee om de dierenarts even te bellen. Doe dit zeker als u weet of vermoedt dat er een stukje van de teek bij de hond is achtergebleven bij het verwijderen. Als de bijtplek dik of rood wordt, als de hond pijn heeft aan de bijtplek of als deze ettert, maak dan snel een afspraak met de dierenarts.

Als uw hond ziek wordt in een (langere) periode na een tekenbeet, vertel de dierenarts dan dat hij een tekenbeet heeft gehad, wanneer dat was en of dat in het buitenland was.

Kunnen hondenteken ook mensen bijten?

De meeste teken hebben niet echt een voorkeur wat betreft het dier waar ze zich aan vastbijten, zo ook sommige hondenteken. De mens is voor hen een dier als alle anderen, dus ja, de mens kan ook tekenbeten oplopen. Bij de mens kan dit irritaties veroorzaken en ook ziektes kunnen worden overgebracht van de teek op de mens. Als u een teek op uw huid vindt, geldt hetzelfde als voor de hond, verwijder de teek en zorg dat er geen stukjes teek achterblijven. Zelfs als u zich gewoon goed voelt, raden we u aan even langs de huisarts te gaan.

Hoe kan u herkennen dat uw hond een ziekte heeft opgelopen na een tekenbeet?

De ziekte van Lyme is de bekendste ziekte na een tekenbeet. Deze ziekte wordt veroorzaakt door de Borrelia bacterie, die teken veel bij zich dragen in Nederland en België. Net als mensen kunnen ook honden die de ziekte van Lyme hebben opgelopen slechts vage klachten krijgen, maar ook duidelijke klachten. De volgende symptomen kunnen wijzen op een infectie met de ziekte van Lyme:

  • Pijn aan of kreupelheid in (ontstoken) gewrichten
  • Vergroting van de lymfeknopen (hierin worden witte bloedcellen aangemaakt)
  • Neurologische verschijnselen/zenuwafwijkingen
  • Nierproblemen, ontsteking van de nieren
  • Ontsteking van de hartspier
  • Slechte eetlust
  • Koorts
  • Sloomheid

De ziekte van Lyme is echter niet de enige ziekte die teken overbrengen op honden. In Nederland en België komt ook Anaplasmose voor, dit heeft soortgelijke symptomen als de ziekte van Lyme, maar zorgt ook voor braken en diarree. Buiten Nederland en België zijn er verder nog de ziektes Ehrlichiose en Babesiose die door teken worden veroorzaakt.

De ziekte van Lyme wordt vaak vastgesteld bij honden tussen de 3 en 6 jaar oud. Let op, ook puppy’s kunnen de ziekte krijgen. Onderzoek de vacht van uw hond regelmatig op teken en volg bovenstaande adviezen op. Er zouden dan geen problemen mogen ontstaan wat betreft de gezondheid van uw hond.

Naar het buitenland gaan met uw hond is heel goed mogelijk, maar afhankelijk van de bestemming is het goed te weten welke ziektes een hond in welk werelddeel op kan lopen. Lees daar meer over in Buitenlandsereizen met je hond. We hebben nog meer handige informatie om zo goed mogelijk voor een hond te kunnen zorgen. Lees bijvoorbeeld ook Wat te doen wanneer je hond allergisch is, Giftige planten voor honden of Je hond trainen om alleen te zijn.  Informatie die handig en vooral nuttig kan zijn voor het baasje om het leven van de hond zo prettig mogelijk te maken.

Over de auteur

Team Santévet