Help, mijn hond heeft kennelhoest!

Als je jouw hond regelmatig meeneemt naar plaatsen waar veel honden zijn, zoals hondenweides, hondenpensions of hondenshows, dan heeft je hond helaas een grotere kans om kennelhoest op te lopen. Wat is kennelhoest precies, hoe herken je de symptomen en wat kan je eraan doen? Santévet zet alles op een rijtje.

Help, mijn hond lijdt aan kennelhoest!
Help, mijn hond heeft kennelhoest! - Shutterstock

Wat is kennelhoest?

Kennelhoest is een zeer besmettelijke ziekte, met de medische naam infectueuze bronchitis. Er zijn verscheidene bacteriën en virussen die de ziekte kunnen veroorzaken, maar het is meestal een gevolg van een combinatie van bacteriën (bordetella, bordetella bronchisepta) en virussen (parainfluenza-virus, adenovirussen). Kennelhoest tast de luchtwegen van de hond aan, waardoor hij gaat hoesten. De ziekte kreeg de naam kennelhoest, omdat de hond de ziekte oploopt op plaatsen waar veel honden samenzijn. De bacterie die bij de hond kennelhoest veroorzaakt, is te vergelijken met de bacterie die bij de mens voor kinkhoest zorgt. Bij kennelhoest komt de bacterie vaak terecht in luchtwegen die al aangetast zijn door een virusinfectie.

Hoe kan je hond worden besmet met kennelhoest? 

Kennelhoest wordt onder honden verspreid via druppels in de lucht, door direct contact tussen honden, bijvoorbeeld als ze elkaar besnuffelen en de neuzen elkaar raken, of via besmette oppervlakken. Dit zijn bijvoorbeeld de water- en voedselbakken of het speelgoed in een kennel, pension of trainingscentrum. 

Wat zijn de symptomen van kennelhoest?

Het meest kenmerkende en voor de hand liggende symptoom van kennelhoest is natuurlijk het hoesten. Een hond met kennelhoest heeft een krachtige, hakkende hoest, soms te vergelijken met een toeterend geluid. Het klinkt alsof er iets in zijn keel zit. De hoest kan droog zijn en wat hees, of slijmproducerend. In dat geval kan de hoest gevolgd worden door kokhalzen of veel slikken. Andere symptomen van kennelhoest zijn:

 • Een loopneus
 • niezen
 • lusteloosheid, sloomheid
 • verlies van eetlust
 • lage koorts

Hoe wordt de diagnose van kennelhoest gesteld?

Neem bij twijfel de hond mee naar de dierenarts. Bij het nagaan van de recente geschiedenis en een lichamelijk onderzoek kan deze kennelhoest vaststellen. Als de hond met andere honden in aanraking is gekomen en de symptomen van kennelhoest heeft, is dit vaak genoeg om de diagnose te stellen. De dierenarts zal op de luchtpijp van de hond drukken, het hoesten dat volgt is kenmerkend. De dierenarts zal ook nakijken of er geen andere problemen zijn, zoals hartproblemen. Ook zal hij soms stalen nemen om het exacte virus of de bacterie die kennelhoest veroorzaakt te bepalen, maar dit is niet altijd nuttig voor de behandeling.

Het is belangrijk om een hoestsymptoom te melden aan uw dierenarts omdat het een teken kan zijn van een ernstigere ziekte. Andere aandoeningen die hoesten kunnen veroorzaken zijn een afgeplatte luchtpijp, bronchitis, astma en zelfs hartkwalen.

Help, mijn hond heeft kennelhoest! ©Shutterstock

Kan je kennelhoest voorkomen? En hoe?

Er bestaat een vaccin tegen de bordetella bacterie, deze bacterie is in de meeste gevallen de oorzaak van kennelhoest. Als je je hond vaak meeneemt naar plaatsen waar veel honden zijoals hondendagverblijven, hondenshows, trainingscentra of hondenpensions, kan de hond veel baat hebben bij het vaccin. Bovendien eisen deze instellingen vaak een bewijs van inenting. Deze vaccinatie is beschikbaar in orale, intranasale en injecteerbare vorm, en afhankelijk van de vorm wordt het meestal eerst gegeven in twee dosissen met drie tot vier weken tussenruimte, gevolgd door een booster om de zes maanden tot een jaar.

Let wel, kennelhoest kan ook door een andere bacterie of door verscheidene virussen (canine adenovirus type 2, canine parainfluenza virus, canine respiratoir coronavirus en mycoplasma's) worden veroorzaakt. Het vaccin beschermt de hond in dit geval niet. 

Is kennelhoest levensbedreigend voor een hond?

Kennelhoest is geen erg gevaarlijke ziekte, tenminste niet bij verder gezonde, volwassen honden. Je kan het vergelijken met een flinke verkoudheid bij mensen. De ziekte is echter ontzettend besmettelijk, maar wel goed te behandelen. Bij pups die jonger zijn dan zes maanden en bij volwassen honden met een verminderde weerstand, kunnen er ernstigere complicaties optreden.

De behandeling van kennelhoest

Kennelhoest zonder complicaties gaat veelal vanzelf over, de dierenarts zal een week of twee rust voorschrijven. Verder kan de dierenarts hoestmedicatie voorschrijven om de symptomen te verlichten. Ook kan hij medicijnen (antibiotica) geven zodat het herstel sneller verloopt en om secundaire infectie te voorkomen. Het is belangrijk de hond sowieso mee naar de dierenarts te nemen om ernstigere aandoeningen, die wel levensbedreigend kunnen zijn, uit te sluiten. 

Help, mijn hond heeft kennelhoest! ©Shutterstock

Tips om een hond met kennelhoest te verzorgen

Naast medicijnen geven kan je zelf ook een aantal dingen voor de hond doen om hem rustig en aangenaam beter te laten worden:

 • Geef hem honing. Honing bevat antioxidanten, enzymen en flavonoïden. De hond wat honing geven, kan de symptomen een beetje verlichten. Geef 1 theelepel (kleine honden) tot 1 eetlepel (grote honden) per dag. 
 • Zet een luchtbevochtiger bij zijn slaapplek, want dit helpt de droge hoest te kalmeren. De dierenarts kan eventueel inhalatieantibiotica voorschrijven die je kan toevoegen. 
 • Vermijd chemicaliën. Stel je hond niet bloot aan rook, wierook of irriterende chemicaliën. Zet de hond om dezelfde reden even in een andere ruimte als je moet schoonmaken. 
 • Geef de hond rust. Laat hem uitrusten, zoveel als hij wil/nodig heeft. Als hij niet wil rusten, zet hem dan even ergens alleen in een kamer.
 • Laat hem veel water drinken. Water helpt om de gifstoffen af te voeren en het virus dus sneller kwijt te raken.
 • Gebruik een harnas bij het uitlaten. Een halsband kan de luchtpijp irriteren en dus de hoest verergeren, en mogelijk zelfs schade aan de luchtpijp veroorzaken.

Over de auteur

Team Santévet