Help, mijn hond heeft kennelhoest!

Vooral als u uw hond regelmatig op plaatsen brengt waar veel honden zijn, denk aan hondenparken, hondenpensions of hondenshows, dan is er helaas een grotere kans dat uw hond kennelhoest oploopt. Wat is kennelhoest precies voor ziekte, hoe herkent u de symptomen en wat kan u eraan doen? Santévet zet alles op een rijtje.

Help, mijn hond heeft kennelhoest!
Help, mijn hond heeft kennelhoest! - Shutterstock

Wat is kennelhoest?

Kennelhoest is een zeer besmettelijke ziekte, de medische naam is infectueuze bronchitis. Er zijn verscheidene bacteriën en virussen die de ziekte kunnen veroorzaken, het is meestal een gevolg van een combinatie van bacteriën (bordetella, bordetella bronchisepta) en virussen (parainfluenza-virus, adenovirussen). Kennelhoest tast de luchtwegen van de hond aan, waardoor hij gaat hoesten. Het heeft de naam kennelhoest, omdat de hond de ziekte oploopt op plaatsen waar veel honden samenzijn. De bacterie die bij de hond kennelhoest veroorzaakt, is te vergelijken met de bacterie die bij de mens kinkhoest veroorzaakt. Bij kennelhoest komt de bacterie vaak terecht in luchtwegen die al aangetast zijn door een virusinfectie.

Hoe kan je hond besmet worden met kennelhoest?

Kennelhoest wordt simpelweg onder honden verspreid via druppels in de lucht, door direct contact tussen honden, bijvoorbeeld als ze elkaar besnuffelen en de neuzen elkaar raken, of via besmette oppervlakken. Dit zijn bijvoorbeeld de water- en voedselbakken of het speelgoed in een kennel, pension of trainingscentrum.

Wat zijn de symptomen van kennelhoest?

Het meest kenmerkende, en voor de hand liggende, symptoom van kennelhoest is natuurlijk het hoesten. Een hond met kennelhoest heeft een krachtige, hakkende hoest, soms vergeleken met een toeterend geluid. Het klinkt alsof er iets in zijn keel zit. De hoest kan droog zijn, en wat hees, of slijm producerend. In dat geval kan de hoest gevolgd worden door kokhalzen of veel slikken. Er zijn ook andere symptomen waar te nemen, die veelal ook op andere aandoeningen kunnen wijzen:

  • De hond heeft een loopneus
  • Hij niest veel
  • De hond is lusteloos en wat sloom
  • Er is sprake van verlies van eetlust
  • De hond heeft lage koorts

Deze symptomen wijzen niet per sé op kennelhoest, maar zouden een reden moeten zijn om het beestje door een dierenarts te laten onderzoeken. Dierenartsbezoeken kunnen de factuur soms flink laten oplopen, waarom het altijd verstandig is een verzekering af te sluitenvoor uw trouwe viervoeter. U kan ook een verzekering afsluiten voor uw kat, als u die (ook) heeft.

Hoe wordt de diagnose van kennelhoest gesteld?

Neem bij twijfel de hond mee naar de dierenarts. Naar aanleiding van de recente geschiedenis en een lichamelijk onderzoek kan deze kennelhoest vaststellen. Als de hond met andere honden in aanraking is gekomen en de symptomen van kennelhoest heeft, is dit vaak genoeg om de diagnose te stellen. De dierenarts zal op de luchtpijp van de hond drukken, het hoesten dat volgt is kenmerkend. De dierenarts zal ook nakijken of er geen andere problemen zijn, zoals hartproblemen.  Ook zal hij soms monstertjes nemen om het exacte virus of de bacterie die kennelhoest veroorzaakt te bepalen, maar dit is niet altijd nuttig voor de behandeling.

Het is belangrijk om een hoestsymptoom te melden aan uw dierenarts omdat het een teken kan zijn van een ernstigere ziekte. Andere aandoeningen die hoesten kunnen veroorzaken zijn een ingeklapte luchtpijp, bronchitis, astma en zelfs hartkwalen.

Kun je kennelhoest voorkomen en hoe?

Er bestaat een vaccin tegen de bordetella bacterie, deze bacterie is in de meeste gevallen de oorzaak van kennelhoest. Als je je hond vaak meeneemt naar plaatsen waar veel honden zijn, denk aan hondendagverblijven, hondenshows, trainingscentra of hondenpensions, kan de hond veel baat hebben bij het vaccin. Bovendien eisen deze instellingen vaak een bewijs van inenting. De inenting is beschikbaar in orale, intranasale en injecteerbare vorm, en afhankelijk van de vorm, wordt het meestal eerst gegeven in twee doses met twee tot vier weken tussenruimte, gevolgd door een booster om de zes maanden tot een jaar.

Let wel, kennelhoest kan ook door een andere bacterie of door verscheidene virussen (canine adenovirus type 2, canine parainfluenza virus, canine respiratoir coronavirus en mycoplasma's) worden veroorzaakt. Het vaccin beschermt de hond in dit geval niet.

Is kennelhoest levensbedreigend voor een hond?

 Kennelhoest is geen erg gevaarlijke ziekte, tenminste niet bij verder gezonde, volwassen honden, je kunt het vergelijken met een flinke verkoudheid bij mensen. Het is echter ontzettend besmettelijk. De ziekte is goed te behandelen. Bij pups die jonger dan zes maanden zijn en bij volwassen honden met een verminderde weerstand, kunnen er ernstigere complicaties optreden.

De behandeling van kennelhoest

Kennelhoest zonder complicaties gaat veelal vanzelf over, de dierenarts zal een week of twee rust voorschrijven. De dierenarts kan hoestmedicatie voorschrijven om de symptomen te verlichten. Ook kan de dierenarts medicijnen (antibiotica) geven zodat het herstel sneller verloopt en om secundaire infectie te voorkomen. Het is belangrijk de hond sowieso mee naar de dierenarts te nemen om ernstigere aandoeningen, die wel levensbedreigend kunnen zijn, uit te sluiten.

Tips om een hond met kennelhoest te verzorgen

Naast medicijnen geven kun je zelf ook een aantal dingen voor de hond doen om hem rustig en prettig beter te laten worden:

  • Geef hem honing. Honing bevat antioxidanten, enzymen en flavonoïden. Door de hond wat honing te geven kan de symptomen wat verlichten. Geef 1 theelepel (kleine honden) tot 1 eetlepel (grote honden) per dag.
  • Zet een luchtbevochtiger bij zijn slaapplaats. Dit helpt de droge hoest te kalmeren. De dierenarts kan eventueel inhalatieantibiotica voorschrijven die je kunt toevoegen.
  • Vermijd chemicaliën. Stel je hond niet bloot aan rook, wierook of irriterende chemicaliën. Zet de hond om dezelfde reden even in een ander vertrek als je moet schoonmaken.
  • Geef de hond rust. Laat de hond uitrusten, zoveel als hij wil/nodig heeft. Als hij niet wil rusten, zet hem dan even ergens alleen in een kamer.
  • Laat hem veel water drinken. Water helpt je hond de gifstoffen af te voeren en het virus dus sneller kwijt te raken.  
  • Gebruik een harnas bij het uitlaten. Een halsband kan irritatie van de luchtpijp en dus de hoest verergeren en mogelijk zelfs schade aan de luchtpijp veroorzaken.

Lees ook meer over andere besmettelijke ziektes die uw hond kan oplopen. Als u uw hond meeneemt naar het buitenland, kan hij rabiës krijgen, beter bekend als hondsdolheid. U vindt hier meer informatie over het meenemen van een hond naar het buitenland. Of lees hier wat u kan doen als uw hond een teek heeft.

Dus:
Kennelhoest is een zeer besmettelijke ziekte: infectueuze bronchitis, meestal een combinatie van virussen en bacteriën. Het belangrijkste symptoom is hoesten, en daarnaast kunnen andere “verkoudheids”-symptomen zoals een loopneus, niezen en verlies van eetlust optreden. De ziekte is heel besmettelijk, als de hond in contact is met (veel) andere honden, in een kennel bijvoorbeeld, of bij hondenshows, kan hij het zo oplopen. Een inenting is daarom aangeraden. Uw hond krijgt dan 2 injecties binnen een maand en vervolgens elke 6 maanden een booster. De ziekte is goed te behandelen, maar voorkomen is altijd beter dan genezen, ook voor honden! 

Over de auteur

Team Santévet