Wormen bij de hond

Net als mensen wormen in de ontlasting kunnen hebben of lintworm kunnen krijgen, kunnen honden ook last hebben van wormen. Dat is om verschillende redenen een probleem. Ten eerste nemen deze wormen voedingsstoffen op die het lichaam van de hond eigenlijk zelf nodig heeft. Ook kunnen ze voor ernstige lichamelijke problemen zorgen. Daarnaast is het ook zo dat de eitjes en maden van deze wormen erg besmettelijk kunnen zijn, in sommige gevallen ook voor mensen. Daarom is het verstandig om besmetting zo veel mogelijk te voorkomen en alert te zijn op mogelijke symptomen van een wormenbesmetting bij de hond.

wormen in een labo
Wormen hond - 123rf

Veel voorkomende soorten wormen bij de hond

Er zijn verschillende soorten wormen die zich in het lichaam van de hond kunnen nestelen. We bespreken een vijftal mogelijke wormen bij de hond:

Spoelwormen

Geloof het of niet, bijna honderd procent van de jonge honden wordt geboren met spoelwormen. Hiermee kunnen zij in de baarmoeder al besmet worden, maar besmetting gebeurt ook via de moedermelk van volwassen honden. Spoelwormen zijn daarom de meest voorkomende wormen waarmee honden besmet raken. Ook mensen kunnen besmet worden met deze spoelwormen. Deze kunnen schade veroorzaken in de lever en longen van de mensen en zelfs de ogen en hersenen van mensen aantasten. Hoewel volwassen wormen in de darm van de hond kunnen voorkomen, hoeft een besmetting zich niet altijd te vertalen in wormen die naar buiten komen via de ontlasting. Andere symptomen van een spoelwormbesmetting bij een pup zijn hoesten en in sommige gevallen een longontsteking, braken, diarree en een dik ‘wormbuikje’. Hierdoor kunnen ze vermageren of minder goed groeien. Om van spoelwormen af te komen, moet je hond een ontwormingsmiddel krijgen.

Lintworm

Als er ‘rijstkorrels’ in de ontlasting van de hond zitten, kan de hond besmet zijn met lintworm. Dit zijn platte, lange wormen die uit segmenten bestaan en zich in de dikke en dunne darm met weerhaakjes aan de darmwand hechten. Zo’n segment lijkt op een beetje op een rijstkorrel, net als de maden ervan die in de ontlasting van de hond terecht kunnen komen. De hond kan jeuk bij de anus krijgen en dan gaan honden vaak gedrag vertonen waarbij ze gaan ‘sleetje rijden’ om van de jeuk af te komen. Hoewel er meer dan één soort lintworm bestaat, geldt in de meeste gevallen dat besmetting van mensen met de lintworm van een hond vrijwel niet voorkomt. Toch is het belangrijk om lintworm te behandelen, want het kan ook om een vossenlintworm gaan, en die kan bij mensen de lever, botten, longen en hersenen ernstig aantasten.

Franse hartworm

De Franse hartworm leeft in kikkers en slakken, die honden ermee kunnen besmetten. De wormen gaan dan door de darmwand naar het hart en de longslagader van de hond. In deze longslagader leggen ze eitjes, die vastlopen in de long. Zo kan de Franse hartworm leiden tot ernstige longproblemen. De Franse hartworm kan ook in Nederland opgelopen worden.

Dirofilaria

Dirofilaria is een andere soort hartworm die niet in Nederland voorkomt, maar wel in landen langs de Middellandse Zee. Deze wordt overgebracht op honden door muggen. Eenmaal in het lichaam van de hond kan dirofilaria veel schade aanrichten aan het hart en de longen van de hond. Omdat bij deze hartworm ontwormen niet eenvoudig is, is het zaak om een dirofilaria-besmetting te voorkomen.

Zweepworm

De zweepworm staat ook wel bekend als kennelworm of trichuris vulpis. Het is een zeer besmettelijke soort worm die in de darm leeft. Daar veroorzaakt de zweepworm bloederige en slijmerige ontlasting bij de hond. De eieren van de zweepworm die bij diarree naar buiten kunnen komen, zijn zeer besmettelijk en blijven lang leven. Zweepwormen komen in het bijzonder voor in omstandigheden met een matige hygiëne. Adviezen wat betreft hygiëne Om wormbesmettingen te voorkomen, is hygiëne van groot belang. We geven vier tips:

  • Was vaak en goed de handen om zelfbesmetting of verspreiding zo veel mogelijk te voorkomen.
  • Verschoon regelmatig de plaats waar de hond veel ligt, want in potentie zijn dit haarden voor de verspreiding van wormeitjes.
  • Hond én kinderen in het huishouden? Houd de nagels van de kinderen kort om te voorkomen dat er besmettelijke vuiligheid onder kan blijven zitten.
  • Laat de hond niet uit bij speelplekken voor kinderen om besmetting te voorkomen en ruim ontlasting van de hond op. Dit mag in het restafval.

Ontwormen

Door een hond een ontwormingsmiddel te geven, kan niet alleen voorkomen worden dat er ernstige lichamelijke problemen ontstaan, maar ook dat andere dieren of kinderen besmet kunnen raken. De uitscheiding van wormeieren die besmetting op kan leveren, neemt af als er vier keer per jaar ontwormd wordt. Om de uitscheiding geheel te voorkomen, is het aan te raden om twaalf keer per jaar te ontwormen – zeker als de hond rauw vlees eet – en dat ook het hele jaar lang vol te houden. Bij pups is aan te raden om ze iedere twee weken te ontwormen totdat ze acht tot tien weken oud zijn, en daarna over te gaan om maandelijks te ontwormen. Drachtige teven kunnen beter geen ontwormingsmiddel binnenkrijgen. Voor spoelwormen en lintwormen wordt vaak het middel milbemax gebruikt. Het is verstandig om met de dierenarts te overleggen wat een passend schema en middel is voor ontworming van de hond.

Is ontwormen belastend voor het lichaam van de hond?

Het is niet raar om te denken dat maandelijks ontwormen met medicatie mogelijk ongezond is voor het lichaam van een hond. In de meeste gevallen merkt een hond echter weinig van een ontworming. Bijwerkingen zijn zeldzaam, maar ze zijn niet onmogelijk. Omdat er verschillende ontwormingsmiddelen bestaan waarbij verschillende werkzame stoffen gebruikt worden, kan er bij bijwerkingen gekozen worden om een ander middel uit te proberen. Dat kan uiteraard in overleg met een dierenarts.

Over de auteur

Elliot Barcet