De chihuahua, een verrassende gezelschapshond

Chihuahua - 123rf

Identiteitskaart

Gewicht reu

1 tot 3 kg

Gewicht teef

1 tot 3 kg

Kleur

Alle kleuren zijn mogelijk, behalve de kleur merle.

Haarlengte

Kort haar of lange, zijdezachte vacht.

Vatbaarheid voor ziekten

Artrose, botbreuken, oogaandoeningen, hartproblemen, moeilijke bevalling, allergie, eczeem, gevoelig voor temperatuurschommelingen. Variabel naargelang de leeftijd, het geslacht, activiteiten, het feit of de hond al of niet gesteriliseerd is en zijn ziektegeschiedenis.

Leeftijd

14 tot 16 jaar.

Een chihuahua loopt in het gras
Chihuahua - 123rf

Identiteitskaart

Grootte reu16 tot 21 cm
Grootte teef16 tot 21 cm
Gewicht reu1 tot 3 kg
Gewicht teef1 tot 3 kg
KleurAlle kleuren zijn toegestaan, behalve de kleur merle
HaarlengteKort haar of lange, zijdezachte vacht
Leeftijd14 tot 16 jaar
Vatbaarheid voor ziektenArtrose, botbreuken, oogaandoeningen, hartproblemen, moeilijke bevalling, allergie, eczeem, gevoelig voor temperatuurschommelingen Variabel naargelang de leeftijd, het geslacht, de activiteit, het feit of de hond al of niet gesteriliseerd is en zijn patho
HaarlengteArtrose, botbreuken, oogaandoeningen, hartproblemen, moeilijke bevalling, allergie, eczeem, gevoelig voor temperatuurschommelingen Variabel naargelang de leeftijd, het geslacht, de activiteit, het feit of de hond al of niet gesteriliseerd is en zijn patho

De geschiedenis van de chihuahua

Het kleinste hondenras

De chihuahua is een van de oudste hondenrassen ter wereld en ook het kleinste hondenras. Het hondje komt van oorsprong uit Midden-Amerika, uit de Mexicaanse provincie Chihuahua. Het ras werd gefokt door de Tolteken, een indianenstam, die ze ook als eerste temden. Daarvoor leefde de chihuahua in het wild. De Azteken vereerden het hondje als een god. Eind 19e eeuw werd de chihuahua naar de Verenigde Staten en Europa geëxporteerd, waar de chihuahua erg populair werd en dat nog steeds is.

Chihuahua pups

Kan een chihuahua alleen thuis zijn?

De chihuahua pups zijn lieve en actieve honden. Ze hechten zich snel aan hun baasje. Ze houden van aandacht. Daarom zijn ze de ideale gezelschapsdieren. Als u weet dat ze zich snel hechten, zijn het ook beestjes die niet graag alleen thuis zijn. Is dit waar u naar op zoek bent? Aarzel dan niet langer en schaf u vandaag nog een chihuahua aan. 

Lichamelijke kenmerken van de chihuahua

De chihuahua is een kleine, lichte hond met een rond kopje met grote, ver uit elkaar staande, opstaande oren. Volgens de normen van het ras mag hij niet meer dan 3 kg wegen en tussen de 16 en 21 cm groot zijn.

De vacht van het hondje mag alle kleuren hebben (behalve de kleur merle) en kan zowel lang- als kortharig zijn. Langharige chihuahua’s hebben fijne, zijdezachte haren, glad of golvend. De kortharigen hebben glanzende, zachte haartjes die tegen het lichaam liggen.

De ogen van de chihuahua zijn groot, rond, donker en erg expressief. De chihuahua heeft een middellange staart.

Waarom is de chihuahua geschikt voor u?

De mini chihuahua

Dankzij zijn grootte en sterk karakter zijn chihuahua’s geschikt voor mensen die in een appartement wonen. De hond kan goed met kinderen omgaan en is geschikt voor mensen met kinderen. Maar opgelet! De chihuahua houdt van knuffelen, maar heeft ook rust nodig en wil zijn eigen leven kunnen leiden. U geeft uw kinderen best mee dat ze de chihuahua niet als een levend knuffelbeest moeten behandelen. De chihuahua stelt zijn eigen grenzen. 

De chihuahua puppy

De chihuahua kan ook samenleven met andere dieren. Maar de opvoedingsfase moet gerespecteerd worden. De chihuahua moet al op vroege leeftijd opgevoed worden, zodat hij later goed kan omgaan met andere dieren of met kinderen. Als die fase niet gerespecteerd wordt, kan het wel eens zijn dat de chihuahua veel zal grommen en blaffen. 

Karakter van de chihuahua

De chihuahua heeft een sterk karakter! Van kleins af aan moet u grenzen opleggen aan de pup, anders kan het hondje een ware tiran worden.

Doordat de chihuahua klein en licht is, denken mensen soms dat hij bang en kwetsbaar is. Niets is minder waar, het is een snelle, drukke en levendige hond, met veel energie. De kleine chihuahua deinst er niet voor terug om andere, veel grotere honden uit te dagen. Dit doet hij door flink te blaffen.

Tegelijkertijd is hij wantrouwig. Hij kan agressief reageren op vreemden. Dat uit zich in blaffen. Hij is dan ook prima geschikt als hond die alarm slaat wanneer nodig. Maar opgelet, de chihuahua is geen waakhond. 

Zijn sterke karakter maakt dat hij een minimale hondentraining moet krijgen als pup, om te voorkomen dat hij agressief wordt. Een chihuahua is goed af te richten, daardoor is hij geschikt voor gehoorzaamheids- en behendigheidswedstrijden. Hij moet zijn grenzen leren kennen, de baas van de chihuahua moet consistent handelen, zelfs en vooral als het diertje koppig reageert. Een goed opgevoede chihuahua is lief en aanhankelijk!

Verzorging van het beestje

Is een chihuahua een makkelijke hond?

De chihuahua is van nature een nette hond en stinkt niet. Hij vraagt niet veel onderhoud. Doe de chihuahua om de twee à drie maanden in bad en was hem met een hondenshampoo met een neutrale PH-waarde.

Kortharige chihuahua’s hoeven niet vaak geborsteld te worden, voor de langharige hondjes is twee keer per week perfect, dit voorkomt knoopjes in het haar en haalt de afgebroken, dode haartjes uit de vacht. 

De vacht heeft weinig onderhoud nodig, de tandjes des te meer. De tandjes krijgen gemakkelijk tandplak. We raden u aan de tanden te poetsen met hondentandpasta. Als er toch tandplak is ontstaan, kan de dierenarts dit verwijderen. Maak ook de ogen regelmatig schoon met een daarvoor bedoeld product. 

Ten slotte is het belangrijk om op te merken dat de chihuahua het snel koud heeft! Droog hem snel af na een bad. De chihuahua is dol op wandelen, dus als het koud is buiten kunt u de hond best een jas aandoen.

Wat mogen chihuahua's eten?

De chihuahua kan een heel scala aan voedsel krijgen. Het is dan ook aan te raden hier wat mee te experimenteren. Het beestje kan droogvoer, natvoer en een combinatie van de beiden krijgen. Opgelet: er is een verschil tussen voeding voor mini pups en volwassen chihuahua's. 

Het beestje moet altijd vers water ter beschikking hebben. De kleine pups kunt u best meerdere keren per dag voeren. 

Mogelijke aandoeningen van de chihuahua

Chihuahua ziektes

De chihuahua is minder fragiel dan u zou denken. Zoals hierboven beschreven, wordt het beestje ongeveer 14 à 16 jaar oud. Als u geluk heeft, kan hij zelfs 20 jaar oudworden! De chihuahua kan echter ook gezondheidsproblemen hebben. Gelukkig hoeft u zich daar dankzij ons aanbod niet onmiddellijk zorgen over te maken Hier een overzicht:

·       Hartfalen. Dit treft vooral oudere honden, maar ook de jongere hond kan hieraan lijden. Als uw chihuahua veel hoest na een inspanning, erg moe is of een heel snelle ademhaling heeft, raadpleeg dan uw dierenarts. 

·       Pulmonalisstenose. Dit is een erfelijke hartafwijking.

·       Hydrocefalie. Dit is een neurologische aandoening en wordt waterhoofd genoemd in de volksmond. Symptomen bij deze aandoening zijn hoofdpijn, desoriëntatie en gedeeltelijke of volledige blindheid.

·       Oogaandoeningen. Een ontsteking is te herkennen aan de volgende symptomen: irritatie en rode ogen. 

·       Allergieën en eczeem. Let bij de chihuahua goed op de huid, hij kan lijden aan allergieën. Het hondje kan ook voedselallergieën hebben, raadpleeg in dat geval snel een dierenarts.

·       Artrose. Dit komt bij alle honden voor. Als uw hondje moeilijk opstaat of mank loopt, kan het zijn dat het kraakbeen bij de gewrichten verslechtert. Het mank lopen komt vaak al voor op jonge leeftijd. De dierenarts kan in dat geval medicatie voorschrijven om de pijn te verlichten.

·       Bevallingen. Net als bij andere honden kan een bevalling bij chihuahua’s soms moeilijk verlopen. We raden u aan om altijd bij bevallingen aanwezig te zijn en indien nodig een dierenarts te bellen. Als een pup geboren wordt kan het zijn dat hij een open fontanel heeft. De hersenen van de pup zijn dan deels zichtbaar. Schakel opnieuw de hulp van de arts in indien nodig.

Wees tot slot waakzaam voor kou en tocht, want dit hondje is een koukleum. Zorg dat zijn mandje niet op de tocht staat, doe de chihuahua in de winter een jas aan en droog hem altijd goed af. 

Sportieve vaardigheden van de chihuahua

De chihuahua is goed te trainen, en we hebben al gezien dat dat ook moet gebeuren. Als u streng bent, is hij zo zindelijk. De chihuahua is gehoorzaam en alert en daarom zeer geschikt voor agility-parcoursen die aangepast zijn aan zijn kleine gestalte. 

Het advies van SantéVet bij het adopteren van een chihuahua

Kies een serieuze en voor zijn goede fokpraktijken erkende fokker voor de aanschaf van een chihuahua! Het geheim van zijn succes? Het is niet nodig om deze gezelschapshond te overbeschermen. Hij zal u daar dankbaar voor zijn en zich er alleen maar beter door gedragen.

Wat is de gemiddelde prijs voor een chihuahua?

Een chihuahua die u koopt bij een goede fokker kost gemiddeld 750 tot 1000 euro. Uiteraard is dit enkel nog maar de aankoopprijs. In wat volgt gaan we dieper in op een raming van eventuele ziekenhuiskosten. 

Naast de aankoop van de pup betaalt u ook voor onder andere voeding, hondenbelasting en eventueel onverwachte kosten. 

Hoeveel soorten chihuahua's zijn er?

Over het algemeen zijn er twee soorten chihuahua's: de kortharigen en de langharigen. Dat maakt de keuze voor u al wat gemakkelijker. De langharige chihuahua is een schattig beestje met zijn lange haren. Bij deze soort zijn de langere plukjes haar opvallend achter de oren, de nek en de staart. De kortharige chihuahua oogt helemaal anders zonder zijn haar. 

Niet alleen de haren kunnen anders zijn van soort tot soort, ook de vorm van het kopje kan verschillend zijn. Er zijn beestjes met een appelvormig hoofd en een hoofd in de vorm van een hertenkop. 

Mogelijke dierenartskosten voor een chihuahua

Dit zijn de kosten die u voor uw hond moet voorzien als hij aan een van de volgende aandoeningen lijdt:

Met welke kosten moet u ook nog rekening houden?

-       Vaccinaties;

-       Nagels bijknippen;

-       Behandelingen tegen parasieten (vlooien, wormen).

Bij SantéVet beseffen we maar al te goed dat die mogelijke ziektes en aandoeningen u kunnen afschrikken. Dat mag u echter niet tegenhouden om de gezelschapshond van uw dromen in huis te halen.

Daarom bieden wij een hondenverzekering aan waarmee u op twee oren kunt slapen. Uw dierenartskosten worden tot 90% terugbetaald in geval van ziekte, een ongeval en een chirurgische ingreep en uw huisdier geniet van een levenslange dekking.

Bent u fan van kleine honden? Bekijk dan zeker ook onze pagina’s over de dwergkeeshond, de Bichon Maltezer, de Shih Tzu en de Yorkshire terriër.

SantéVet

Laat ons samen voor uw huisdier zorgen