Chihuahua
De kleinste hond ter wereld heeft de naam van de grootste staat van Mexico! In het Spaans wordt hij trouwens Chihuahueño genoemd.
Door zijn piepkleine gestalte (hij weegt minder dan 3 kg, volgens de normen van het ras), kan hij zo in een handtas worden gestopt! Deze bijzonderheid veranderde hem al snel in de hond van de stars, die overal makkelijk mee kon! Maar opgepast: de chihuahua is geen speeltje...

Identiteitskaart
Grootte reu | 16 tot 21 cm |
---|---|
Grootte teef | 16 tot 21 cm |
Gewicht reu | 1 tot 3 kg |
Gewicht teef | 1 tot 3 kg |
Kleur | Alle kleuren zijn toegestaan, behalve de kleur merle |
Haarlengte | Kort haar of lange, zijdezachte vacht |
Leeftijd | 14 tot 16 jaar |
Vatbaarheid voor ziekten | Artrose, botbreuken, oogaandoeningen, hartproblemen, moeilijke bevalling, allergie, eczeem, gevoelig voor temperatuurschommelingen Variabel naargelang de leeftijd, het geslacht, de activiteit, het feit of de hond al of niet gesteriliseerd is en zijn patho |
Haarlengte | Artrose, botbreuken, oogaandoeningen, hartproblemen, moeilijke bevalling, allergie, eczeem, gevoelig voor temperatuurschommelingen Variabel naargelang de leeftijd, het geslacht, de activiteit, het feit of de hond al of niet gesteriliseerd is en zijn patho |
Oorsprong van de chihuahua
De chihuahua behoort tot een van de oudste hondenrassen. Dit hondenras werd voor het eerst in Midden-Amerika gefokt door de indianenstam van de Tolteken, en werd vervolgens als een god vereerd door de Azteken.
Later werd dit hondje in Europa en de Verenigde Staten geïmporteerd, waar dit ras zeer populair werd. De France C.C.C.E. (Club du Chihuahua, du Coton de Tuléar et des Exotiques) werd in 1953 opgericht.
Karakter en gedrag van de chihuahua
Karakter van de chihuahua
Soms wordt hij wel eens als een fragiele, bange hond beschouwd die de hele dag door slaapt. Wel, neen dus! De chihuahua is een levendige, snelle en drukke hond. Hij bruist van energie die hij moet leren in toom te houden.
Hij is ook zeer moedig en toegewijd aan zijn baasje. Met zijn springerige verschijning aarzelt deze kleine bangerik niet om honden uit te dagen die veel stoerder zijn dan hij door er flink op los te blaffen! Ongetwijfeld om zijn kleine gestalte te compenseren…
De chihuahua kan wantrouwig zijn ten overstaan van vreemden, waardoor hij goed dienst doet als hond die alarm slaat (maar het is geen waakhond!). Door zijn sterke karakter kan hij wel agressief worden als hij geen minimale hondentraining krijgt.
Vaardigheden van de chihuahua
Ondanks zijn kleine gestalte, is de chihuahua heel geschikt om aan lichaamsbeweging te doen! Hij kan bijvoorbeeld een agility-parcours afleggen, natuurlijk op voorwaarde dat dit aan zijn gestalte is aangepast. Hij is gehoorzaaam en zeer alerte, de vereiste kwaliteiten om aan dit soort hondensport in miniatuurversie te doen!
Hij heeft behoefte om elke dag te worden uitgelaten. Let wel op voor extreme temperaturen, vooral dan in de winter: een hondenjasje is absoluut noodzakelijk voor deze koukleum.
Het geheim van het succes? Deze uitstekende gezelschapshond niet overbeschermen. Hij zal u daar erg dankbaar om zijn en zal zich daar alleen maar beter door gedragen naar u toe.
Advies van SantéVet: de chihuahua is een zeer populaire hond. Kies een ernstige kweker, die erkenning geniet vanwege goede fokpraktijken.
Het ideale baasje voor de chihuahua
Een baasje dat van kleinsaf grenzen oplegt aan zijn chihuahua-puppy. Anders is het opletten geblazen voor de tirannie van deze kleine bullebak!
De eigenaar van deze hond moet er ook op letten om zijn exclusieve kantje in goede banen te leiden als hij/zij van plan is om hem bij jonge kinderen of andere dieren in gezelschap te houden. Socialiseren is een belangrijke fase die gerespecteerd moet worden. Dat dient om nadien wild blaffen en grommen te vermijden...
Deze kleine hond is ideaal om op een appartement in de stad te houden. En als dit uw eerste hond is, dan is het makkelijk om zich aan zijn behoeften aan te passen.
Opgelet: de chihuahua is dol op gedragen worden, op de arm genomen en geknuffeld worden. Maar hij heeft ook behoefte aan onafhankelijkheid en rust. In een gezin moet men aan kleine kinderen leren dat de chihuahua geen knuffelbeer is, en ook geen speelpop...
Lichamelijke kenmerken van de chihuahua
De vacht van de chihuahua
Dit kleine ras kent 2 vachtvarianten: de langharige chihuahua en de kortharige chihuahua.Alle kleuren zijn aanvaard, behalve de kleur merle.
De grootte van de chihuahua
Dit is zijn belangrijkste kenmerk! Deze minihond is tussen 16 en 21 cm groot en mag niet meer dan 3 kg wegen!
Het hoofd van de chihuahua
Hij heeft een klein, rond hoofd in de vorm van een appel, en zijn snuit is zeer kort. Zijn grote, ronde ogen steken bolvormig uit. En vaak is zijn kleur somber.
Verzorging van de chihuahua
Voor kortharige hondjes is één keer per week borstelen voldoende. Bij de langharige chihuahua is het nodig om vaker te borstelen, om knoopjes in het haar te voorkomen.
Deze hond is van nature netjes en geeft geen geur af. Hij vereist dus weinig onderhoud. Het is aangewezen om een hondenshampoo met neutrale pH te gebruiken als u uw hond moet wassen. En droog hem goed af na zijn bad, want hij is bang voor warmte en kou!
Controleer ook of er zich geen tandplak op de tandjes van uw chihuahua vormt. Kleine rassen zijn daar bijzonder gevoelig voor.
Ziektes van de chihuahua: hartaandoeningen
Ga niet teveel af op de broze verschijning van deze "mini dog": hij is helemaal niet zo fragiel als hij lijkt. Toch kan hij een aantal gezondheidsproblemen voor hebben, bijvoorbeeld een hartinsufficientie.
Hoewel deze pathologie eerder oudere honden treft, kunnen ook jongere honden hieraan lijden. Hoesten bij inspanningen, vermoeidheid en snelle ademhaling zijn symptomen die u alert moeten maken. Praat erover met uw veearts.
Deze hond kan ook lijden aan erfelijke hartaandoeningen (polmonale stenose of persistentie van de slagader) en neurologische aandoeningen (hydrocefalie).
Andere ziektes bij de chihuahua
Oogaandoeningen van de chihuahua
De grote ogen van de chihuahua kunnen dooroogaandoeningen getroffen worden. Dit vertaalt zich in irritatie, roodheid en een ontsteking.
Allergieën en eczeem bij de chihuahua
Let ook op voor huidallergie (atopie, eczeem) bij deze hond. Verder kan hij lijden aan voedselallergie. Als hij een dergelijke allergische reactie doet, moet u snel een veearts raadplegen.
Atrose en botbreuken bij de chihuahua
Degeneratie van het kraakbeen ter hoogte van de gewrichten van de hond kunnen hem doen strompelen en doen pijn. Raadpleeg uw veearts als uw hond moeilijk opstaat of als hij mankt. Want de dierenarts kan de pijnen door artrose verlichten.
Let ook op voor valpartijen wanneer hij in de armen van zijn baasje ligt… Een hond is niet zo lenig als een kat om op zijn pootjes terecht te komen. Hij kan zijn botten breken.
Moelijke bevalling bij de chihuahua
Net als bij andere kleine rassen kan het chihuahua teefje problemen ondervinden tijdens de bevalling. Het is aanbevolen om aanwezig te zijn en om uw dierenarts te raadplegen als er problemen zijn.
Veterinaire onkosten voor een chihuahua
Dit zijn de kosten die u voor uw hond moet voorzien als hij aan een van de volgende aandoeningen lijdt:
Toe te voegen: vaccinaties, nagels bijknippen, behandelingen tegen parasieten (vlooien, wormen), enz.
Fan van kleine honden? Bekijk meer info over de dwergkeeshond, de Bichon maltezer, de Shih Tzu en de Yorkshire terriër.
SantéVet
Laat ons samen voor uw huisdier zorgen