Halloween: welke gevaren loeren er voor onze honden en katten?

Halloween is een feest van Angelsaksische oorsprong dat sinds de jaren ‘90 ook in onze contreien zijn intrede deed. Het wordt elk jaar gevierd op 31 oktober, op de vooravond van Allerheiligen. Hoewel dit feest niet door iedereen uitbundig wordt gevierd, is het niet zonder risico's voor huisdieren. Welke gevaren brengt Halloween voor honden en katten met zich mee? Hoe kunnen we die vermijden? En waarom is het absoluut geen goed idee om je hond of kat voor Halloween te vermommen? 

Halloween Gevaren voor Honden en Katten
Het Halloweenfeest kan bepaalde gevaren opleveren voor honden en katten - 123RF

Halloween: heel wat gevaren voor honden en katten

Op de vooravond van Allerheiligen wordt elk jaar Halloween gevierd, op 31 oktober.

Tijdens Halloween gaan kinderen aan de deuren aankloppen om snoep op te halen. Dit snoep wordt voor sommigen voor hen ter beschikking gehouden, in afwachting van hun komst, ofwel wordt het gekocht om er de kinderen thuis (maar ook de volwassenen!) plezier mee te doen.

Een van die lekkernijen is de beruchte chocolade, een hapje dat trouwens giftig is voor honden en katten en dat naargelang de ingeslikte hoeveelheid en het gewicht van het dier een echt diergeneeskundig noodgeval vormt. 

Daarom moeten we eraan denken om snoepgoed buiten bereik van onze metgezellen te houden, want het risico voor een vergiftiging is op Halloween reëel.

Zoetigheden, zelfs als die niet giftig zijn maar in te grote hoeveelheden worden gegeten, kunnen oorzaak zijn van pancreatitis, van diarree en/of braken net zoals bij hapjes die een zoetstof bevatten... En honden en katten zijn soms erg listig om iets weg te gappen! Om nog maar te zwijgen over het risico om een verpakking in te slikken, wat een darmafsluiting kan veroorzaken.

Een ander symbool dat onlosmakelijk met Halloween is verbonden, is de beroemde… pompoen. Het inslikken van een grote hoeveelheid pompoen kan eveneens een vergiftiging veroorzaken, namelijk wanneer de pompoen begint te rotten. Het kan zelfs een afsluiting veroorzaken als de hond of de kat een te groot stuk doorslikt. De zoete smaak is aantrekkelijk voor onze huisdieren, die zich soms als echte smulpapen ontpoppen.

In de pompoen kan ook een kaars zitten. Het risico voor brandwonden is snel gebeurd en er kan zelfs brand ontstaan.

Verschillende bronnen van angst voor honden en katten

Kinderen vermommen zich met afschrikwekkende pakken voor Halloween. Soms gebruiken ze felle lichtstaven waaraan de dieren helemaal niet gewoon zijn.

Dat kan stress en angst veroorzaken bij katten en honden, en vooral bij honden kan dit leiden tot heftige reacties, zelfs tot een aanval en dus bijtgedrag als gevolg.

Er zijn ook geluiden, zoals herhaaldelijk belgerinkel in de avond, of vuurwerk die een hond of een kat kunnen traumatiseren.

Vermom je hond of kat niet voor Halloween!

Vermijd om je hond of kat een vermomming aan te trekken. Dat getuigt niet alleen - volgens ons toch - van slechte smaak, maar je hond of je kat vermommen is echt geen goed idee.

Om te beginnen voelen honden en katten zich niet op hun gemak met een vermomming aan. Dat is iets totaal anders dan bijvoorbeeld je hond een jasje aandoen om hem tegen de kou te beschermen. Dat heeft er niets mee te maken.

Vermommingen voor Halloween die voor honden en zelfs voor katten worden verkochtzijn niet van de beste kwaliteit en bieden geen grote keuze wat de maten betreft.

Je hond of je kat vermommen kan bij het dier stress veroorzaken. Tot slot vormt het inslikken van onderdelen van de vermomming (een touwtje, knoopjes…) een risico voor verstikking en afsluiting.

Volgens de RSPCA van Engeland, de Britse vereniging voor het voorkomen van wreedheden ten overstaan van dieren (het equivalent van ons Dierenwelzijn), zou het volledig gerechtvaardigd zijn om eigenaars te vervolgen die hun dieren verplichten om kledij te dragen die voor deze dieren potentieel "schadelijk" zijn.

Zwarte katten beschermen

Zonder in psychosen te vervallen, willen we erop wijzen dat zwarte katten, symbool van Halloween - maar ook van andere mythen en bijgeloof - slachtoffer kunnen worden van 'boosaardige' daden. Tijdens deze periode worden ze in de Angelsaksische contreien trouwens niet ter adoptie aangeboden. 

In de Verenigde Staten bevestigen de mensen van opvangcentra dat zwarte honden moeilijk geadopteerd worden omwille van de kleur van hun vacht. Dit noemen zij het Black Dog Syndrome, het syndroom van de zwarte hond.

Een fenomeen waar ook zwarte honden en katten het slachtoffer van zijn in opvangcentra in onze contreien, waar zij minder vaak geadopteerd worden dan andere dieren. Dit is de reden waarom de Franse website Seconde Chance, een platform voor verantwoorde adoptie, de actie "Adopteer een zwarte parel" heeft gelanceerd. Zo worden zwarte katten maar ook zwarte honden op correcte wijze ter adoptie aangeboden onder dit 'label' dat door de vereniging in 2017 in het leven werd geroepen.

Elk jaar wordt trouwens op 17 augustus de Internationale Zwarte Katten dag gevierd.

De gevaren van Halloween voor honden en katten verplicht iedereen ertoe om een aantal voorzorgen te nemen, omwille van gevaren waar je niet meteen aan denkt. Het gaat er dus om dat je, afhankelijk waar je woont, ervoor zorgt dat je kat binnen blijft en ook je hond een veilige, beschutte plaats krijgt om de avond door te brengen. Daarna kan je zonder angst zelf feest vieren!

Over de auteur

Team Santévet