Fysieke eigenschappen van de Continental bulldog
Reuen hebben een schofthoogte tussen 42 en 46 cm voor een gewicht tussen 20 en 30 kg. Teefjes hebben een schofthoogte tussen 40 en 44 cm voor een gewicht tussen 20 en 30 kg.
De vacht is kort, glad en dicht. De vacht kan alle kleuren hebben, zo lang de snuit maar zwart is. Gestroomd, bonte witte en effen kleuren zijn aanvaardbaar.
De neus moet groot zijn. De neusgaten zijn groot en open. De neus is altijd volledig zwart. De oren zijn hoog aangezet, klein en dun. De stop is goed gedefinieerd maar niet diep gebroken. De ogen zijn rond, wijzen naar voren, staan ver uit elkaar, zijn niet diepliggend en steken niet uit.
Karakter en vaardigheden van de Continental bulldog
Ze staan dicht bij hun baasjes en genieten van hun gezelschap, maar ook van dat van andere dieren in het algemeen. Ze behagen graag en gehoorzamen bevelen geduldig en correct.
Ondanks hun stevige bouw zijn Continental bulldogs actief en gehard. Ze hebben van jongs af aan een stevige training nodig om niet het slachtoffer te worden van hun energie. Deze dynamische honden hebben als volwassen hond beweging en vertier nodig, of ze nu in de stad of op het platteland wonen.
Het zijn goede waakhonden, maar moeten daar niet voor gekozen worden.
De Conti is een echte gezinshond. Hoewel hij prima met alleenstaanden kan leven, geniet hij vooral van de aanwezigheid van kinderen, met wie hij bijzonder vriendelijk omgaat.
Het ideale baasje voor een Continental bulldog
De Conti is de hond van meerdere baasjes. Natuurlijk zal hij het fijn vinden om met een atleet samen te zijn, maar zolang je zijn behoefte aan activiteit respecteert, kan hij leven met een baasje dat niet per se het joggerstype is!
Fysieke activiteiten om met je Continental bulldog te doen
Hij houdt van lange wandelingen, boottochtjes en zwemmen. Hij is dol op frisbeespelletjes en uithoudingsactiviteiten zoals canicross of bikejöring (treksport voor sledehonden), zolang je zijn aard respecteert. Bijtsport is geen hondensport voor hem.
Onderhoud van de Continental bulldog
Verzorging van de Continental bulldog
Dankzij zijn korte vacht is de Continental bulldog makkelijk te onderhouden. Het is een hond die van nature uit proper is. Wekelijks borstelen is voldoende.
Als hij vuil is, kan je je hond wassen met hondenshampoo met aangepaste PH-waarde. Denk er ook aan zijn oren en ogen te reinigen, en hou verder de vorming van tandsteen in de gaten.
Voeding van de Continental bulldog
Het is aangeraden om voor kwaliteitsvolle brokken te kiezen. De voeding moet echter worden afgestemd op de leeftijd, gezondheidstoestand en fysieke activiteit van je hond. Het is raadzaam om je dierenarts te raadplegen om de voedingsbehoeften van je hond te beoordelen. Als je zelf een rantsoen wilt samenstellen, is het raadzaam om een dierenarts te raadplegen.
Als je Continental bulldog in de groei is, is het belangrijk om hem een speciaal dieet voor opgroeiende puppy's te geven. Maaltijden kunnen worden verdeeld in 3 per dag, daarna in 2 vanaf 6 maanden. Als je het dieet van je hond verandert, is het belangrijk om een geleidelijke overgang te maken over een periode van ongeveer tien dagen, om stress of spijsverteringsproblemen te voorkomen. Het is ook aan te raden om je hond regelmatige maaltijden te geven op vaste tijden en hem geen tafelresten te geven om slechte gewoonten en spijsverteringsproblemen te voorkomen.
Tot slot is het belangrijk om het maagdilatatie-torsiesyndroom (SDTE) te voorkomen, een ernstige spijsverteringsstoornis die kan voorkomen bij middelgrote en grote honden. Om dit syndroom te voorkomen, raden we je aan je hond geen grote portie voedsel te geven en hem twee uur na het eten rustig te houden.
De raad van Santévet: Liever twee maaltijden per dag dan één.
Ziektes van de Continental bulldog
Met onze verzekering voor Continental bulldogs kan je de gezondheidskosten van je hond zorgeloos beheren en tot 100% van de dierenartskosten terugbetaald krijgen, zowel bij een ongeval als bij ziekte.
De Continental Bulldog staat bekend om zijn goede gezondheid, maar kan toch vatbaar zijn voor bepaalde ziekten.
Osteoarticulaire aandoeningen: dysplasie, scheuren van kruisbanden
De Continental Bulldog kan vatbaar zijn voor aandoeningen die zijn bot- en kraakbeensysteem aantasten, zoals heup- of elleboogdysplasie. Coxofemorale dysplasie is een misvorming van de heup veroorzaakt door een genetische ziekte die op jonge leeftijd kan worden gediagnosticeerd met röntgenstralen. Elleboogdysplasie is vergelijkbaar, maar beïnvloedt de voorste ledematen. Omdat de overdracht van deze ziekten genetisch is, screenen veel fokkers hun fokdieren om te voorkomen dat ze risicodieren fokken.
Santévet is de enige verzekeraar die heupdysplasie bij honden dekt!
Na een trauma kan de Bulldog Continental ook een scheur van de kruisbanden oplopen. De kruisband is een ligament dat het dijbeen (femur) met het scheenbeen verbindt en helpt om het kniegewricht stabiel te houden. Symptomen van een kruisbandruptuur bij honden zijn onder andere plotselinge kreupelheid en pijn, verminderde beweeglijkheid van het kniegewricht, stijfheid en zwelling. De behandeling hangt af van de ernst van het letsel.
Urinewegaandoening: cystinurie
Cystinurie is een erfelijke ziekte die het aminozuurmetabolisme aantast bij honden, waaronder de Continental Bulldog. Dit wordt veroorzaakt door een storing in het transport van aminozuren in de nieren, wat kan leiden tot een overmatige ophoping van cystine en andere aminozuren in de urine.
Oogheelkundige ziekten: entropion, ectropion
Entropion en ectropion zijn twee oogaandoeningen die de Continental Bulldog kunnen treffen.
Bij entropion plooit het onderste ooglid van de hond naar binnen, wat kan leiden tot irritatie en beschadiging van het hoornvlies. Bij ectropion valt het onderste ooglid van de hond naar buiten, waardoor het oogwit bloot komt te liggen en irritatie en droogheid veroorzaakt worden. De behandeling voor deze aandoeningen kan bestaan uit topische behandelingen om irritatie en ontsteking te verminderen, maar ook uit chirurgie om de positie van het ooglid te corrigeren.
Preventieve zorg bij de Continental bulldog
Vaccinatie
Vaccineren wordt gedaan door een dierenarts en dient om de hond te beschermen tegen verschillende ziekten.
De "klassieke" vaccins worden aangeboden vanaf de leeftijd van 8 weken. Voor de basisvaccinatie zijn 2 tot 3 injecties nodig, gevolgd door een jaarlijkse herhalingsinenting tijdens de controle bij de dierenarts. Ze beschermen tegen een aantal ziekten: parvovirose, distemper, hepatitis Rubarth, leptospirose en hondsdolheid.
Er bestaan andere vaccins die gegeven kunnen worden afhankelijk van de levensstijl van de hond: kennelhoest; leishmania; piroplasmose.
Sterilisatie
Sterilisatie kan worden uitgevoerd vanaf de puberteit, na overleg met je dierenarts, die zal nagaan of je hond geschikt is voor de ingreep.
Bij het teefje voorkomt sterilisatie loopsheid, ongewenst gedrag, het risico op borsttumoren en baarmoederontsteking.
Bij reuen wordt castratie gebruikt om seksueel gedrag te onderdrukken (agressie, weglopen, urinemarkering, enz.) en om bepaalde ziektes zoals prostaataandoeningen en testiculaire tumoren te voorkomen
Tandverzorging
Om tand- en mondproblemen te voorkomen, is het belangrijk om al vanaf jonge leeftijd goede gewoonten aan te leren bij de Continental bulldog.
Het kan de moeite waard zijn om hem eraan te laten wennen dat zijn tanden worden gepoetst met speciale spullen voor honden. Een goede voeding is ook essentieel om de opbouw van tandsteen te voorkomen. Speciale kauwspeeltjes en snacks kunnen eveneens helpen om schade te beperken. Je dierenarts zal bij elk bezoek het gebit van je hond controleren en kan eventueel supplementen of een gebitsreiniging aanraden.
Antiparasitaire middelen
Net zoals andere honden kan de Continental bulldog last hebben van parasitaire infecties. Regelmatig behandelen is dus nodig om deze aandoeningen te voorkomen. Zoals hierboven vermeld, mogen bepaalde antiparasitaire middelen niet worden gebruikt bij honden met de MDR1-mutatie. Vraag altijd advies aan je dierenarts voordat je je hond een geneesmiddel toedient.
- Externe antiparasitaire middelen: deze helpen om besmetting met vlooien, teken en muggen te voorkomen. Ze zijn verkrijgbaar in de vorm van tabletten of pipetjes.
- Inwendige antiparasitaire middelen: ook bekend als vermifuges, deze zuiveren het lichaam van wormen.
Tip van Santévet: als er een baby of jong kind in huis is, kun je je hond vaker ontwormen. Overleg hierover met je dierenarts.
Een hond op de weg naar succes
Sinds zijn aankomst in Frankrijk, waar hij officieel erkend is door de SCC (Société Centrale Canine) en dus geregistreerd staat in het LOF (Livre des Origines Français), zit zijn aantal in de lift. Het aantal geboortes – in Frankrijk - is gestegen van 3 in 2014 naar 860 in 2022. De toekomst ziet er rooskleurig uit voor deze hond, waarvan de Fransen de kwaliteiten hebben ontdekt.
Om meer te weten te komen ...
Er is een boek beschikbaar ( ‘Le Bulldog Continental’ ) dat onlangs heruitgegeven en uitgebreid werd, en waarin je alles vindt wat je over dit ras moet weten. Je kan ook contact opnemen met de rasvereniging: de Club Français du Bulldog Continental.
Santévet
De marktleider voor zorgverzekeringen voor dieren