Boxer

  • Schofthoogte reu
    57 tot 63 cm
  • Schofthoogte teef
    53 tot 59 cm
  • Gewicht reu
    28 tot 32 kg
  • Gewicht teef
    25 tot 30 kg
  • Kleur
    Effen, roestkleurig of gestroomd
  • Vacht
    Kort en strak
  • Levensverwachting
    10 tot 12 jaar
  • Ziekterisico’s
    Ademhalings- of hartproblemen, oorontsteking, allergieën, processierups, heupdysplasie, maagtorsie, huidtumor of -kanker.
  • Voeding
    Afhankelijk van de leeftijd, het geslacht, de activiteit, sterilisatie en eventuele gezondheidsproblemen
  • Verzorging
    Wekelijks borstelen met een rubberen verzorgingshandschoen.

De essentie

Boxers hechten zich erg aan hun gezin en zijn, als ze eenmaal goed afgericht zijn, zachtaardig en geduldig met kinderen.

Als uitstekende waakhonden vereisen ze dagelijkse fysieke en mentale activiteit en voldoende aanwezigheid om te voorkomen dat ze gedragsproblemen ontwikkelen.
 Het ras is vatbaar voor bepaalde gezondheidsproblemen, zoals hart- en ademhalingsaandoeningen. 

Oorsprong van de boxer

Witte Boxer springt enthousiast in veld

De boxer is een grote waakhond van Duitse oorsprong, het resultaat van een kruising tussen de Engelse Bulldog en de Duitse Bullenbeisser (bijgenaamd de “stierenbijter”), die werd gebruikt om wild te immobiliseren.

De ontwikkeling van het ras begon in de 19de eeuw in Duitsland, met de oprichting van de eerste rasvereniging in München in 1895, waar de eerste standaard werd vastgelegd. In de jaren 1920 arriveerde het ras in Frankrijk en in 1946 werd de Boxer Club de France opgericht.

Het ras werd officieel erkend door de FCI (Fédération Cynologique Internationale) in 1955. Boxers werden eerst gebruikt als jachthonden, vechthonden, militaire honden en politiehonden.

Karakter en vaardigheden van de boxer

Hoe is het karakter van een boxer?

Boxers zijn honden vol vertrouwen en leven! Ze zijn levendig, nieuwsgierig, dynamisch en onvermoeibaar. Hun temperament kan echter soms ongehoorzaam en koppig zijn, waardoor ze minder gehoorzaam zijn dan andere honden. Een strenge, respectvolle training maakt van hen de beste kameraden.

De boxerrasstandaard benadrukt zijn gehechtheid en loyaliteit aan zijn baas en gezin.
Het bewijs: de boxer leeft goed samen met kinderen, met wie hij veel geduld heeft voor spelletjes en knuffels.

Zijn aanhankelijke en moedige kant komt dan naar voren, waardoor het uitstekende gezelschapshonden zijn. Of zelfs een lieve babysitter!

Vaardigheden van de boxer

Boxers worden vaak gebruikt als waakhonden, omdat ze waakzaam en beschermend zijn. Aan de andere kant kunnen ze soms gereserveerd zijn tegenover vreemden en andere honden.

Ze worden vaak afgeschilderd als heel extraverte honden, die een baas nodig hebben met een stabiele, kalme en zelfverzekerde houding.

Welk baasje voor een boxer?

Een gezin met kinderen dat woont in een huis met buitenruimte. Dat is het perfecte evenwicht voor een boxer! Bovenal waardeert deze hond een atletische baas die een goede verstandhouding wil aangaan met zijn humoristische en zachtaardige metgezel. Zorg voor speelsessies en lange wandelingen aan de lijn.

Kan een boxer alleen blijven?

Deze hond heeft slechts één vijand: eenzaamheid! Hierdoor kan hij vernielzuchtig worden. Beschadigd meubilair, overmatig blaffen of ongelukjes met de zindelijkheid kunnen gebeuren als je weg bent.

Een stabiele, volwassen boxer kan maximaal 4 tot 5 uur per dag alleen gelaten worden. Om hem hieraan te laten wennen begin je van jongs af aan met korte afwezigheden. 

Advies van Santévet: boxers moeten hun energie kwijt om zich te kunnen concentreren. Geef je dier dus vóór de trainingssessies een energieke wandeling of een actieve speelsessie om hem ontvankelijker te maken voor de instructies. 

Activiteiten om te ondernemen met een boxer

Deze gespierde hond is fan van hondensporten zoals agility en canicross. Zijn voorliefde voor uitdagingen en zijn gepassioneerde karakter maken hem tot een heel getalenteerde hond voor sportwedstrijden.

In de tuin of thuis houden ze hun behoefte aan beweging op peil met hondenspeelgoed zoals ballen en bijtspeeltjes.

Goed om weten: boxers hebben de neiging om te kwijlen! Als je met je hond speelt, zorg er dan voor dat je stevige kleding draagt en waarschuw je gasten!

Fysieke kenmerken van de boxer

Gewicht en schofthoogte van een volwassen boxer

Boxers hebben krachtige spieren en botten, waardoor ze er soepel en levendig uitzien. 

Het zijn middelgrote tot grote honden. Ze kunnen tot 63 cm groot worden en tot 32 kg wegen.

Ze hebben een goed ontwikkelde borstkas die gemaakt is voor fysieke inspanning! Hun massieve, vierkante lichaam geeft ze een compact uiterlijk en hun staart is hoog aangezet. 

De vacht van de boxer

De vacht is kort, glad en dicht. De vacht is effen, fauve of gestroomd, soms met witte aftekeningen. Zijn vacht neemt geleidelijk zijn definitieve kleur aan. Een derde van de vacht kan wit zijn, vooral op de borstkas en de poten.

De kop van de boxer

Deze atleet met een stevig lichaam is meteen te herkennen aan zijn kubusvormige kop met een brede zwarte snuit en kort voorhoofd.

De boxerpup 

Door zijn snelle groei doorloopt hij verschillende fasen op weg naar zijn volwassen gewicht: op 3 maanden weegt hij ongeveer 11 kg, daarna bereikt hij 20 kg met ongeveer 6 maanden.

Onderhoud van de boxer

De verzorging van de boxer

Dankzij zijn korte vacht is een keer per week borstelen voldoende. Als hij vuil is, kan je hem met een speciale hondenshampoo wassen.

Het is aangeraden om regelmatig de tanden van je hond te poetsen om tandplak en de ophoping van tandsteen te voorkomen.

Denk er ook aan zijn ogen te reinigen en vergeet vooral de oren niet, want door hun hangende vorm zijn ze gevoelig voor bepaalde aandoeningen.

Voeding van de boxer

De voeding van de hond is afhankelijk van zijn fysieke activiteit, zijn leeftijd en zijn gezondheid. De portie wordt best verdeeld in twee maaltijden per dag. Vraag hierbij altijd advies aan je dierenarts!

Opgelet: de boxer is een sportieve hond. Daarom mag hij net voor of na de maaltijd zich niet opwinden of lopen. Dit kan leiden tot een maagdilatatie-torsie, die dringend door een dierenarts moet worden behandeld.

Ziektes van de boxer: hartproblemen

Zoals alle rassen zijn ook boxers gevoelig aan bepaalde genetische, erfelijke of rasspecifieke ziektes.

Aritmogene rechterventrikelcardiomyopathie (ARVC), voorheen geclassificeerd als gedilateerde cardiomyopathie, is een veel voorkomende degeneratieve hartziekte bij dit ras.

Het is een ernstige erfelijke aandoening die hartritmestoornissen veroorzaakt die kunnen leiden tot perioden van zwakte en syncope. Deze aandoeningen kunnen ook een plotselinge dood tot gevolg hebben. 

De prevalentie van aritmogene rechterventrikelcardiomyopathie (ARVC) bij boxerhonden is meer dan 3%*.  

Andere gezondheidsproblemen bij de boxer

Ademhalingsproblemen: De boxer heeft soms gezondheidsproblemen door zijn zeer korte snuit. Vooral bij warm weer of tijdens intensieve inspanning kan hij last hebben van ademhalingsmoeilijkheden.

Otitis externa: dit is een veel voorkomende kwaal bij de boxer vanwege zijn half hangende oren. 

Aortastenose (AS): Dit is een vernauwing van de aortaklep, die kan leiden tot hartproblemen en hartfalen.

Hypothyreoïdie: Een aandoening waarbij de schildklier niet genoeg schildklierhormoon produceert, wat kan leiden tot verschillende symptomen zoals zwaarlijvigheid, lusteloosheid en huidproblemen.

Huidallergieën: Boxers zijn gevoelig voor voedselallergieën, seizoensgebonden allergieën en contactallergieën, die jeuk en huidirritatie kunnen veroorzaken. Ze kunnen vatbaar zijn voor atopische dermatitis, een ziekte die lijkt op eczeem bij mensen. 

Huidtumoren: Boxers hebben de neiging om huidtumoren te ontwikkelen, met name lipomen (vettumoren) en mastocytoom (bindweefseltumoren).

Heupdysplasie: Een orthopedische aandoening waarbij het heupgewricht zich niet goed vormt, wat kan leiden tot kreupelheid en gewrichtspijn.

Entropion en ectropion: Ooglidafwijkingen die kunnen leiden tot oogirritatie en infecties

Kanker: Boxers kunnen aanleg hebben voor bepaalde soorten kanker, zoals lymfoom, osteosarcoom en mastocytoom.

Processierupsen zijn angstaanjagend in de lente! Ze zijn bedekt met brandharen die een gifstof kunnen afgeven en ze kunnen zich na een boswandeling in het haar en op de tong van de hond nestelen. Ze zijn ook giftig voor mensen! Verwijder ze voorzichtig.

Een ziektekostenverzekering voor boxers geeft je gemoedsrust tijdens het hele leven van je hond: je dierenartskosten kunnen tot 100% worden vergoed

Levensverwachting van een boxer

De levensverwachting van een boxer ligt over het algemeen tussen 10 en 12 jaar, hoewel sommige honden langer kunnen leven.

Zoals bij elk ras kunnen factoren zoals voeding, beweging, regelmatige dierenartsbezoeken en omgeving de levensduur van een boxer beïnvloeden.

Preventieve zorg bij de boxer

Boxer poseert tussen klaprozen en madeliefjes

Vaccinatie: Het vaccinatieprotocol wordt uitgevoerd door een dierenarts en beschermt de boxer tegen verschillende ziektes: parvovirose, de ziekte van Carré, hepatitis van Rubarth, leptospirose, hondsdolheid, kennelhoest, leishmania en piroplasmose.

Sterilisatie: Sterilisatie kan worden uitgevoerd vanaf de puberteit, na overleg met je dierenarts, die zal controleren of je hond geschikt is om de ingreep te ondergaan. Sterilisatie van teven voorkomt loopsheid, ongewenste zwangerschappen en vermindert het risico op borsttumoren en baarmoederontsteking. Wat reuen betreft, kan castratie agressief seksueel gedrag, weglopen en urineren verminderen en pathologieën, zoals prostaataandoeningen en testiculaire tumoren, voorkomen.

Antiparasitaire behandeling: Boxers kunnen gevoelig zijn voor parasitaire infecties, dus regelmatige behandelingen zijn nodig om deze ziekten te voorkomen. Externe antiparasitaire middelen helpen om besmetting met vlooien, teken en muggen te voorkomen en zijn verkrijgbaar in de vorm van tabletten of pipetjes. Inwendige antiparasitaire middelen, ook bekend als vermifuges, zuiveren het lichaam van wormen.

Wat is de prijs van een boxer bij een erkend fokker?

De prijs van een boxerpup bij een fokker is afhankelijk van verschillende factoren zoals de reputatie van de fokker, de afstamming van de ouders, het voldoen aan de rasstandaarden, de geboden diergeneeskundige zorg en zelfs de geografische regio.

Over het algemeen kunnen boxers uit kampioensbloedlijnen of met kwaliteitsstamboom duurder zijn. De gemiddelde prijs van een boxerpuppy bij een fokker kan variëren van € 800 tot meer dan € 2.500.

Te voorziene dierenartskosten voor een boxer

Hierna volgt een tabel met geschatte kosten in geval van allergie, oorontsteking of verwondingen ten gevolge van de processierups:

Gezondheidsprobleem

Te voorziene dierenartskosten

Allergieën

€ 120/ maand of € 1440/ jaar

Processierups

€ 300

Oorontsteking

€ 80

Nog te voorzien: vaccinaties, tandsteenverwijdering, trimmen van de klauwen, behandelingen tegen vlooien, ontwormen, enz.

Kortom, boxers zijn uitstekende gezelschapshonden op voorwaarde dat ze een positieve training en vroege socialisatie krijgen. Ze zijn actief en levendig en gedijen goed in het gezelschap van een sportieve eigenaar met wie ze kunnen spelen en wandelen. 

Ben je fan van dogachtigen? Ontdek dan de Duitse dog, de Argentijnse dog, de Bordeauxdog, de Franse Bulldog, de Engelse Bulldog, de Continental Bulldog en de Boston terriër.

Santévet

De marktleider voor zorgverzekeringen voor dieren