Weimarse staande hond (Weimaraner)

  • Schofthoogte reu
    59 tot 70 cm
  • Schofthoogte teef
    57 tot 65 cm
  • Gewicht reu
    30 tot 40 kg
  • Gewicht teef
    25 tot 35 kg
  • Kleur
    Alle grijstinten
  • Vacht
    Kort en dicht
  • Levensverwachting
    12 tot 13 jaar
  • Ziekterisico’s
    Heupdysplasie, maagkanteling
  • Voeding
    Ongeveer 430 gr. brokken per dag
  • Verzorging
    Wekelijks borstelen

Oorsprong van de Weimarse staande hond

Over de oorsprong van de Weimarse staande hond doen meerdere theorieën de ronde. De Weimarse staande hond, ook wel bekend als de Weimaraner, is een hondenras afkomstig uit Duitsland. Het ras werd begin 19de eeuw ontwikkeld door Duitse edellieden die een veelzijdige jachthond wilden creëren, een hond die zowel geschikt was voor de jacht op groot wild als op vogels.

Men vermoedt dat de Weimarse staande hond is ontstaan uit kruisingen tussen rassen zoals de kortharige Duitse staande hond, de Engelse pointer en de bloedhond. De honden die hieruit voortkwamen, bleken uitstekende jagers te zijn, met een groot talent voor opsporen, aanwijzen en apporteren.

Volgens de legende zou de Weimarse staande hond afstammen van de grijze honden van Saint-Louis, een roedel die toebehoorde aan Lodewijk IX en die hij zou hebben meegebracht van de Zevende Kruistocht.

De Weimarse staande hond werd ook erg populair bij Duitse gezinnen vanwege zijn zachtaardige karakter, intelligentie en trouw aan zijn baasjes. Tegenwoordig is het ras wereldwijd geliefd, zowel als jachthond, gezinshond en werkhond.

Karakter en vaardigheden van de Weimarse staande hond

Weimaraner portret met lichte ogen

Gedrag en opvoeding van de Weimarse staande hond

De Weimarse staande hond is levendig en slim, maar als pup ook behoorlijk onstuimig. Hij heeft daarom een consequente, maar zachte opvoeding nodig. Je moet consequent zijn en geen ongewenst gedrag laten passeren, maar het best werk je met een positieve opvoedmethode op basis van beloning. Deze hond heeft duidelijke grenzen nodig, stevig maar rechtvaardig, zonder hardheid of dwang. 

Hij wordt dan een charmante metgezel, die dol is op kinderen. Hij is bovendien een uitstekende waakhond met een goed gevoel voor verdediging. Omdat hij zo gehecht is aan zijn baasjes, wordt hij soms zelfs een echte “plakhond” genoemd!

Deze grote hond voelt zich minder op zijn gemak in de stad, want hij heeft veel ruimte nodig om te rennen en zich uit te leven. Hij wordt nog steeds veel ingezet voor de jacht, en met succes. Ben je geen fan van vuurwapens en jaag je niet? Geen probleem, er zijn genoeg andere activiteiten waarmee de Weimarse staande hond zijn energie kwijt kan. Agility, waarbij hij een parcours van hindernissen moet overwinnen, is daar een uitstekend voorbeeld van. Hij blinkt er vaak in uit, en het is meteen een mooie manier om de band met je hond te versterken.

Het is een veelzijdige hond die perfect past in het gezin, zich uitstekend leent als jachthond en goed is in het bewaken van je eigendom.

Welk baasje past bij een Weimarse staande hond?

Een baasje dat hem aankan met een consequente opvoeding en duidelijke, blijvende leiding. Geen geschreeuw of frustratie, maar echte autoriteit, want dat maakt hem aandachtig en aangenaam in de omgang.

Woon je in een appartement? Houd dan voor je een Weimarse staande hond adopteert goed in gedachten dat dit een groot ras is met een sterke behoefte aan beweging. Als je klein woont of hem niet voldoende kunt uitlaten, is dit ras niet geschikt voor jou: je maakt de hond er alleen maar ongelukkig mee.

Activiteiten om te doen met een Weimarse staande hond

De Weimarse staande hond heeft veel fysieke en mentale uitdaging nodig om zich goed te voelen. Je kunt dan ook allerlei activiteiten met hem ondernemen, zoals jacht, canicross, agility, wandelen, watersporten en gehoorzaamheidstraining.

Fysieke kenmerken van de Weimarse staande hond

De vacht van de Weimarse staande hond

De Weimarse staande hond heeft een korte, dichte vacht, meestal in zilvergrijs, beigegrijs of muisgrijs. Er bestaan twee varianten van dit ras: één met korte vacht en één met lange vacht, waarbij de langharige variant zeldzamer is. 

Grootte en gewicht van de Weimarse staande hond

Het is een grote hond: een reu kan een schofthoogte van 70 cm bereiken en tot zo’n 40 kilo wegen, terwijl een teef tot 65 cm groot wordt en ongeveer 35 kilo kan wegen.

De kop van de Weimarse staande hond

De ogen van de Weimarse staande hond zijn doorgaans amberkleurig, grijs of blauw. Zijn brede, afgeronde hangoren dragen bij aan zijn charme en verraden soms zijn stemming, zoals nieuwsgierigheid.

Het lichaam van de Weimarse staande hond

Deze elegante atleet heeft een gespierd lichaam, met een diepe borstkas en een rechte, sterke rug. Zijn staart wordt vaak tot ongeveer de helft van de lengte ingekort.

Onderhoud van de Weimarse staande hond

Verzorging van de Weimarse staande hond

De Weimarse staande hond is vrij makkelijk te verzorgen dankzij zijn korte vacht. Hij is van nature een schone hond! Eén keer per week borstelen met een zachte borstel is meestal voldoende. Tijdens de ruiperiode mag het borstelen wat vaker plaatsvinden. 

Als je hond vuil is, kun je hem wassen met een hondenshampoo met een neutrale pH-waarde. Vergeet ook niet zijn oren en ogen schoon te maken, en houd de vorming van tandsteen op zijn tanden in de gaten.

Welke voeding geef je een Weimarse staande hond?

Voor de Weimarse staande hond wordt aangeraden om te kiezen voor kwalitatieve brokken in plaats van een zelfbereide maaltijd om het risico op overgewicht of tekorten te beperken. De voeding moet afgestemd zijn op de leeftijd, gezondheid en het activiteitsniveau van je hond. Het is verstandig om je dierenarts te raadplegen om de voedingsbehoeften van je hond te bepalen, een geschikte voeding te kiezen en de juiste dagelijkse hoeveelheid te berekenen. Wil je toch zelf maaltijden bereiden, schakel dan bij voorkeur een dierenarts met specialisatie in voeding in.

Tijdens de groeiperiode is het van groot belang om voeding te geven die speciaal is samengesteld voor opgroeiende jonge honden, met een hoger calciumgehalte om het skelet te versterken. Het is aan te raden om hetzelfde merk en dezelfde voedingslijn aan te houden om het spijsverteringsstelsel niet te verstoren. De maaltijden kunnen in het begin over drie porties per dag worden verdeeld, en vanaf de leeftijd van zes maanden over twee.

De Weimarse staande hond heeft de neiging om als volwassen hond snel in gewicht toe te nemen als hij niet op de juiste manier wordt gevoed of onvoldoende beweging krijgt, vooral als hij gesteriliseerd of gecastreerd is. Het is daarom essentieel om al op jonge leeftijd te kiezen voor aangepaste voeding, afgestemd op zijn levensstijl (zoals een intense fysieke activiteit) en ontwikkelingsfase. Denk aan speciale brokken voor gesteriliseerde honden, senioren of teven in de drachtperiode.

Bij een verandering van voeding is het belangrijk om een geleidelijke overgang te voorzien over een periode van ongeveer tien dagen, om stress of spijsverteringsproblemen te voorkomen. 

Het is daarnaast aan te raden om maaltijden op vaste tijdstippen te geven en geen tafelrestjes aan je hond te voeren. Zo voorkom je slechte gewoontes en spijsverteringsklachten.

Tot slot is het belangrijk om het syndroom van maagdilatatie-volvulus (SDTE) te voorkomen, een ernstige spijsverteringsaandoening die kan voorkomen bij middelgrote en grote honden. Om een maagtorsie te voorkomen, wordt aangeraden om geen grote hoeveelheid voer in één keer te geven en je hond na de maaltijd twee uur lang rustig te houden. Als je tekenen opmerkt zoals mislukte braakpogingen, een gezwollen en pijnlijke buik, kwijlen, onrust, hijgen, moeite met liggen of rechtop blijven of rondjes draaien, raadpleeg dan onmiddellijk een dierenarts.

Tip van SantéVet: minstens 2 maaltijden per dag zijn beter dan slechts één.

Gezondheid: veelvoorkomende aandoeningen en ziekten bij de Weimaraner

De Weimarse staande hond is geen bijzonder kwetsbaar dier en heeft over het algemeen geen ernstige gezondheidsproblemen, maar er zijn wel enkele aandachtspunten om in de gaten te houden.

Weimaraner kijkt zijwaarts in herfstbos

Bot- en gewrichtsaandoeningen: dysplasie, artrose

De Weimarse staande hond kan last krijgen van aandoeningen die het bot- en kraakbeensysteem aantasten, zoals heup- of elleboogdysplasie. Heupdysplasie (coxo-femorale dysplasie) is een afwijking waarbij het heupgewricht zich verkeerd ontwikkelt. Deze aandoening heeft vaak een genetische oorsprong en kan al op jonge leeftijd worden opgespoord via röntgenonderzoek. Dysplasie kan leiden tot stijfheid, kreupelheid en moeite met bewegen. In ernstige gevallen kan een chirurgische ingreep, zoals het plaatsen van een heupprothese, noodzakelijk zijn. Elleboogdysplasie is vergelijkbaar, maar treft de voorpoten. Omdat deze aandoeningen erfelijk zijn, laten veel fokkers hun dieren testen om te voorkomen dat risicodragers worden ingezet voor de voortplanting.

SantéVet is de enige verzekeraar die heupdysplasie bij honden dekt!

Naarmate de Weimarse staande hond ouder wordt, kan hij ook artrose ontwikkelen, een chronische aandoening die de gewrichten aantast, met name de ellebogen, heupen en knieën. Deze ziekte ontstaat door slijtage van het kraakbeen dat de gewrichten beschermt, en kan worden verergerd door overgewicht, dysplasie of een voorgeschiedenis van breuken of gescheurde gewrichtsbanden. Klinische symptomen kunnen bestaan uit kreupelheid, een stijve gang, moeite met in de auto springen of trappenlopen, terughoudendheid om te bewegen, snel vermoeid raken tijdens wandelingen en verlies van spiermassa, vooral in de achterpoten. Hoewel de voortgang van artrose vertraagd kan worden en de pijn kan worden verlicht met medicatie, voedingssupplementen of aangepaste voeding, bestaat er geen genezende behandeling voor deze aandoening.

Huidziekten: allergieën

De Weimarse staande hond kan ook gevoelig zijn voor huidaandoeningen, met name atopische dermatitis, een aandoening die lijkt op eczeem bij mensen. Deze ziekte wordt veroorzaakt door een allergische reactie die leidt tot chronische huidontstekingen, vaak gepaard met hevige jeuk. Honden met deze aandoening hebben een verzwakte huidbarrière en reageren sneller op allergenen zoals huisstofmijt, stof of bepaalde voedingsmiddelen. Hoewel de aandoening niet besmettelijk is, komt ze vaak voor bij de Weimarse staande hond en kan ze al opduiken vanaf de leeftijd van 6 maanden tot ongeveer 3 jaar, met de neiging om seizoensgebonden te verergeren.

Dit hondenras kan ook last hebben van spijsverteringsintoleranties, waarvoor een speciaal dieet met licht verteerbare brokken nodig is.

Endocriene aandoening: hypothyreoïdie

Hypothyreoïdie is een hormonale aandoening die vrij vaak voorkomt bij de Weimarse staande hond. Bij honden met deze ziekte produceert de schildklier (gelegen in de hals) onvoldoende schildklierhormonen (T3 en T4) in vergelijking met de normale waarden. Deze hormonen zijn essentieel voor het reguleren van het metabolisme, waaronder groei, hartslag en lichaamstemperatuur.  Een hond met hypothyreoïdie heeft dus een vertraagde stofwisseling. De aandoening treedt meestal op tussen de leeftijd van 3 en 8 jaar.

Een hond met hypothyreoïdie heeft een vertraagd werkende stofwisseling, wat invloed heeft op het hele lichaam en aanleiding geeft tot uiteenlopende symptomen: gewichtstoename ondanks een normale of verminderde eetlust, zwakte, snel vermoeid raken, koude-intolerantie, stemverandering, kortademigheid en huidproblemen (zoals een droge, doffe vacht, haaruitval en schilfers).

De behandeling bestaat uit het dagelijks toedienen van een vervangend schildklierhormoon in de vorm van tabletten. De toestand van de hond keert geleidelijk terug naar normaal zodra de behandeling is gestart.

Erfelijke bloedziekte: de ziekte van Von Willebrand

De ziekte van Von Willebrand is een erfelijke bloedafwijking die de bloedstolling verstoort. Ze wordt veroorzaakt door een tekort of afwezigheid van een eiwit dat “von Willebrand-factor” (vWF) wordt genoemd en een belangrijke rol speelt bij de bloedstolling. Honden die aan deze ziekte lijden, kunnen last hebben van langdurige bloedingen bij kleine verwondingen, bloedneuzen, bloedend tandvlees of inwendige bloedingen.

De Weimarse staande hond kan een erfelijke aanleg hebben voor de ziekte van von Willebrand. Daarom wordt aangeraden om honden van dit ras voor de voortplanting te laten testen om te voorkomen dat de ziekte wordt doorgegeven aan hun nakomelingen. Honden die aan deze aandoening lijden, kunnen behandeld worden met bloedtransfusies of injecties van stollingsfactoren om bloedingen onder controle te houden. Er bestaat echter geen genezende behandeling voor deze ziekte.

Ongevallen en andere aandoeningen bij de Weimarse staande hond

Processierupsen zijn geen parasieten en ook geen ziekte, maar vormen wel een gevaar voor honden en hun baasjes tijdens wandelingen. Hun brandharen kunnen namelijk toxine afgeven. Daarom is het belangrijk om na een wandeling in de natuur de vacht en de bek van je hond goed te controleren.

In de zomer kan een hond ook gestoken worden door een bij, wesp of hoornaar. Als dat gebeurt, moet je hem zo snel mogelijk naar de dierenarts brengen om het risico op een allergische reactie te voorkomen.

Preventieve zorg bij de Weimarse staande hond

Vaccinatie

Het vaccinatieprotocol wordt uitgevoerd door een dierenarts en beschermt de hond tegen verschillende ziekten.

De “klassieke” vaccins worden aangeboden vanaf de leeftijd van 8 weken. Voor de basisvaccinatie zijn 2 tot 3 injecties nodig, gevolgd door een jaarlijkse herhaling tijdens de jaarlijkse controle. Deze vaccins beschermen tegen meerdere ziekten:

- Parvovirose: dit is een veelvoorkomende virale ziekte bij pups, die heel besmettelijk is. Ze veroorzaakt hoge koorts, braken, bloederige diarree en is erg dodelijk;

- De ziekte van Carré: dit is een virusinfectie die leidt tot verminderde immuniteit, koorts, hoesten en neurologische aandoeningen;

- Hepatitis van Rubarth: dit is eveneens een besmettelijke virale aandoening die de lever, nieren en bloedvaten aantast;

- Leptospirose: dit is een bacteriële ziekte die ook overdraagbaar is op mensen. Ze kan leiden tot nier- en leverfalen en is erg dodelijk;

- Hondsdolheid: dit is een heel ernstige, maar zeldzame ziekte die overdraagbaar is op mensen. Vaccinatie is verplicht voor reizen naar het buitenland.

Er bestaan ook andere vaccins die kunnen worden toegediend, afhankelijk van de levenswijze van de hond:

- Kennelhoest: dit is een aandoening veroorzaakt door virussen en bacteriën. Ze is heel besmettelijk en komt vaak voor bij pups. De ziekte veroorzaakt hoest, koorts en een loopneus;

- Leishmania: dit is een parasitaire ziekte die wordt overgedragen via de steek van een klein zandvliegje. Ze is ernstig, moeilijk te behandelen en komt veel voor in het Middellandse Zeegebied. De symptomen zijn erg uiteenlopend: huidproblemen, vermageren, mank lopen, …;

- Piroplasmose: dit is een ziekte veroorzaakt door een parasiet die wordt overgedragen via een tekenbeet. Ze komt vaak voor en veroorzaakt hoge koorts en nierfalen. 

Sterilisatie

Sterilisatie kan worden uitgevoerd vanaf de puberteit, na overleg met je dierenarts, die zal controleren of je hond in staat is om de ingreep te ondergaan.

Bij teven helpt sterilisatie om loopsheid, ongewenste nesten, het risico op melkkliertumoren en baarmoederontsteking (pyometra) te voorkomen.

Bij reuen kan castratie seksueel gedrag verminderen of wegnemen (zoals agressie, weglopen, urineren om te markeren ...) en bepaalde aandoeningen helpen voorkomen, zoals prostaatproblemen en testikeltumoren.

Wist je dat de épagneul breton en de Engelse setter de twee populairste staande honden zijn naast de Weimarse staande hond?

Aarzel niet om onze speciale pagina over de verzekering voor de Weimarse staande hond te raadplegen voor meer informatie.

Santévet

De marktleider voor zorgverzekeringen voor dieren

Foto: 123RF