Dierlijk nieuws

Bent u de trotse eigenaar van een hond of een kat, of van een eerder exotisch huisdier zoals een fret, konijn, cavia, chinchilla of papegaai? Op de blog van Santévet vindt u een schat aan advies en informatie, geschreven door specialisten op het gebied van dierengezondheid. Deze informatie kan u helpen om elke dag opnieuw in perfecte harmonie te leven met uw huisdier ... exotisch of niet!

    Onze artikels per soort

    De wereld van honden

    Gezondheid, onderhoud, training... Onze dierenartsen en experts geven je het beste advies om je hond in topvorm te houden!

    De wereld van katten

    Ontdek onze 3 kattenverzekeringen die tot 100% van je dierenartskosten vergoeden in geval van ziekte of een ongeval. 

  • Verzorging van katten

    Wat te doen als je kat diarree heeft

    De ontlasting van je kat controleren is nooit een pretje, maar het is wel belangrijk. Als je huisdier diarree heeft, kan dit namelijk duiden op een ziekte. Dat hoeft gelukkig niet het geval te zijn, aangezien diarree bij katten veel oorzaken kan hebben. Hierover lees je in dit artikel meer en ook geven we je tips om je kat te laten herstellen. We beginnen met goed nieuws, want diarree is in de meeste gevallen niet gevaarlijk voor je kat. Toch moet je voorzichtig zijn, want deze ziekte kan ernstige oorzaken hebben.
  • Verzorging van katten

    Mijn kat is ziek, wat kan ik doen?

    De Duits-Amerikaanse dichter Charles Bukowski zei ooit het volgende over katten: "Het is goed om veel katten om je heen te hebben. Als je je slecht voelt, kijk je naar de katten en voel je je beter, omdat ze weten dat de dingen zijn zoals ze zijn." Maar als je kat zich slecht voelt en misschien zelfs ziek is, maak je je als baasje natuurlijk grote zorgen. In dit artikel lees je hier meer over, inclusief een paar handige tips om je huisdier te helpen.
  • Verzorging van katten

    Mijn kat is in de rui, wat kan ik doen?

    Je hele huis ligt vol met haar. Op je bank kun je überhaupt nog amper zitten zonder dat je broek vol haar zit. Het is weer zover: de rui van je kat is begonnen. In dit artikel lees je wat ruien is, wat het met je kat doet en wat je kunt doen om de ruiperiode goed door te komen.
  • News kat

    De leeftijd van een kat in mensenjaren: hoe kan je dit berekenen?

    1/31/2023
    Hoe oud is mijn kat écht? Veel eigenaars vragen zich af of ze de leeftijd van hun kat met een bepaald getal kunnen vermenigvuldigen om deze om te rekenen naar mensenjaren. Helaas is dat niet mogelijk, maar in dit artikel hebben we een handige tabel voor je gecreëerd, zodat je precies weet hoe oud je kat is in mensenjaren.
  • tips-hond

    Hoe wordt de leeftijd van mijn hond ingeschat volgens de mensenleeftijd?

    4/26/2022

    Het berekenen van de leeftijd van uw hond is moeilijker dan u denkt! Bovendien moet rekening worden gehouden met verschillende criteria: het ras (want niet alle rassen hebben dezelfde levensverwachting, afhankelijk van hun grootte en gewicht), de levensstijl, het temperament, enz.

  • Hondenziekten

    Het syndroom van Cushing bij honden

    3/5/2024

    De ziekte van Cushing bij honden is een vrij veel voorkomend hormonaal syndroom bij oudere dieren. Er zijn vele gevolgen voor de gezondheid, en deze pathologie kan dan ook vrij complex lijken. Hier wat meer uitleg.

  • Les vaccins chez le chien : obligation, calendrier, tarifs

    11/30/2023

    La vaccination chez les chiens est une mesure de prévention efficace contre certaines maladies infectieuses. Elle implique l'injection, selon un protocole précis, d'un vaccin contenant des agents pathogènes inactivés ou affaiblis pour stimuler la réponse immunitaire de l'animal.  Dans cet article, nous détaillerons les différents vaccins pour le chien, et nous examinerons le protocole recommandé pour les chiens.

  • Hondenziekten

    Leishmania bij honden

    2/28/2024
    Leishmania, of Canine Leishmaniosis, wordt veroorzaakt door een parasiet genaamd leishmania infantum. Deze parasiet komt voor in Afrika, Azië, Zuid- en Centraal-Amerika, de Verenigde Staten en Zuid-Europa. Door reizen en import komt de ziekte ook vaker voor in onze regio. Leishmania is een ernstige ziekte die een hele reeks symptomen kan veroorzaken. De ziekte is niet te genezen, maar wel goed te behandelen. We gaan de symptomen nader bekijken, zodat je weet wanneer je naar de dierenarts moet gaan.
  • Opvoeding en gedrag van katten

    Hoe leer je een kat goed gedrag aan?

    5/24/2023

    Ja, het is mogelijk een kat te trainen. Dit is moeilijker dan een hond trainen, en zal zeker meer geduld van je vragen, maar het kan zeker! Hoe pak je dit aan? Wanneer begin je ermee? Santévet vertelt hoe je je kat goed gedrag kan aanleren, slecht gedrag kan afleren en wat je juist niet moet doen.

  • Hondenziekten

    Artrose bij honden

    10/16/2023
    Artrose is een bekend probleem bij honden. Lees hier wat het is en wat u eraan kunt doen.
  • Hondenziekten

    Hoe verloopt de behandeling van diabetes bij honden?

    11/20/2023
  • Hondenvoeding

    Hoe gevaarlijk is chocolade voor je hond?

    Michael Levine omschreef chocolade als "het perfecte voedsel ter wereld, chemisch gezien". Veel mensen zullen het met hem eens zijn, maar voor honden is deze heerlijke lekkernij niet bepaald gezond. Dit komt door theobromine, een stof die vooral in pure chocolade zit en zeer giftig voor honden is.
  • Hondenvoeding

    Help! Mijn hond wil niet eten, wat moet ik doen?

    Als je hond plotseling stopt met het eten van zijn brokken, dan is het niet meer dan normaal om je hier zorgen over te maken. Het zou immers kunnen dat je grote vriend ziek is, maar dat hoeft niet per se de oorzaak te zijn. Over het algemeen is het een goed idee om met je huisdier naar de dierenarts te gaan voor verder onderzoek. In dit artikel informeren we je over een paar potentiële oorzaken.
  • Hondenziekten

    Help, mijn hond heeft kennelhoest!

    3/12/2024

    Vooral als u uw hond regelmatig op plaatsen brengt waar veel honden zijn, denk aan hondenparken, hondenpensions of hondenshows, dan is er helaas een grotere kans dat uw hond kennelhoest oploopt. Wat is kennelhoest precies voor ziekte, hoe herkent u de symptomen en wat kan u eraan doen? Santévet zet alles op een rijtje.

  • tips-hond

    Werelddag tegen het in de steek laten van huisdieren

    6/27/2022

    De Werelddag tegen het in de steek laten van huisdieren vindt elk jaar plaats op de laatste zaterdag van juni. Een mooie gelegenheid om te zien hoe de situatie er in België voor staat in vergelijking met onze Europese collega’s. Hoeveel dieren worden er elk jaar in België achtergelaten? Welke maatregelen zijn er getroffen om deze plaag van het in de steek laten te bestrijden?

  • Kattenziektes

    Diabetes mellitus bij katten

    11/20/2023
    Diabetes is een aandoening van de suikerregulatie, waarbij de kat te veel glucose (suiker) in het bloed heeft. De alvleesklier maakt onvoldoende insuline aan of het lichaam reageert niet goed op insuline. Insuline is nodig om glucose uit het bloed naar de cellen te transporteren. Bij katten met suikerziekte blijft glucose in de bloedbaan aanwezig, waardoor het bloedsuikergehalte stijgt. Dit leidt tot verschillende gezondheidsproblemen en klachten.
  • Preventie bij katten

    Hou uw kat gezond en controleer zijn gewicht

    11/28/2023

    Overgewicht is de oorzaak van veel ziekten en kan bovendien ook bestaande ziekten verergeren. Dierenartsen stellen dit reële probleem meer en meer vast, maar vele baasjes zijn zich hier niet van bewust. Om gezondheidsproblemen te voorkomen, is het belangrijk het gewicht van uw kat in de gaten te houden, en dit van jongs af aan en gedurende zijn hele leven.

  • Hondenziekten

    Wat te doen wanneer je hond allergisch is?

    5/11/2023

    Sommige mensen zijn allergisch voor honden. Ze gaan niezen en hoesten, krijgen het benauwd en hun ogen beginnen te tranen of zwellen op. Maar wist je dat ook een hond allergieën kan hebben? In dit artikel bekijken we aan welke soorten allergie je hond kan lijden, vooral voedselallergieën, en wat je eraan kunt doen. Als baasje van je trouwe viervoeter wil je immers toch het allerbeste voor je hond?

  • Kattenvoeding

    Wat is het beste kattenvoer?

    Als je in de dierenwinkel staat voor het schap met kattenvoer zul je door de bomen het bos niet meer zien. Als we puur naar droogvoer kijken, heb je bijvoorbeeld al meer dan 300 opties. Er zijn tegenwoordig dan ook tig merken die verschillende soorten kattenbrokken verkopen. Voer kopen voor je katten is daarom niet gemakkelijk, maar maak je geen zorgen. Wij zijn er om je te helpen! 
  • Gezondheid van katten

    De prijs van de sterilisatie van je kat

    Sterilisatie is een belangrijke ingreep voor de gezondheid en het welzijn van katten. Het voorkomt niet alleen ongewenste nestjes, maar draagt ook bij aan de gezondheid van je kat.
  • Preventie bij katten

    Teken bij katten

    4/4/2024

    Teken zijn kleine parasieten die mensen en dieren kunnen besmetten, en dan vooral katten. Ze zijn heel gevaarlijk omdat ze verschillende ziekten kunnen overbrengen. Het is dus belangrijk om onze huisdieren te beschermen.

  • tips-hond

    Buitenlandse reizen met je hond

    6/6/2023

    U wil uw hond meenemen op vakantie? Of misschien verhuist u met uw hond naar het buitenland? Er zijn formaliteiten verbonden als u een hond wil meenemen naar het buitenland. Sommige formaliteiten kunnen tot enkele maanden duren, dus wees er op tijd bij. 

  • Kattenziektes

    Buikgriep bij hond en kat: verzorging en preventie

    12/3/2021

    Sinds begin januari heeft de epidemie van buikgriepen in België de epidemiedrempel overschreden. Het is één van de gevreesde winterkwaaltjes. Honden en katten kunnen er ook aan lijden. Deze symptomen, zoals braken of diarree, zijn evenwel niet specifiek voor deze ziekte. Hoe kunnen we reageren op een maagprobleem bij onze gezellen, hoe kunnen we deze onderscheiden van andere ziektes, wat moeten we doen bij symptomen en welke middelen moeten we inzetten om dat te voorkomen

  • Hondenziekten

    Atopische dermatitis van de hond: hoe kan u dit verzorgen?

    10/9/2023

    Atopische dermatitis is een huidziekte die vrij vaak voorkomt bij honden. Vele rassen hebben er een genetische aanleg voor. Er bestaat momenteel geen enkele curatieve behandeling voor deze ziekte, het dier zal er dus zijn hele leven lang last van hebben. De symptomen kunnen echter met verschillende verzorgingen onder controle worden gehouden. We beschrijven dit vrij complex symptoom en de verschillende mogelijke therapieën hier in detail.

  • Hondenziekten

    Diarree bij honden: wanneer moet u zich zorgen maken?

    3/28/2024

    Een zieke hond

    Spijsverteringsproblemen komen vaak voor bij honden: ze moeten dan braken en/of hebben diarree. Deze problemen zijn  vaak onschuldig, maar als ze blijven voorkomen dan kan dit ook betekenen dat er iets ergers aan de hand is. Als de diarree na 24 uur niet ophoudt, als uw hond nog steeds braakt, als er bloed in de ontlasting zit of als er andere symptomen zijn, dan moet u uw dierenarts raadplegen.

  • Preventie bij honden

    Epilepsie bij honden

    11/30/2023
    Epilepsie is een vrij zeldzame chronische neurologische aandoening bij honden. De ziekte veroorzaakt stuiptrekkingen die moeilijk te beheersen kunnen zijn in het dagelijkse leven. In dit artikel bekijken we de verschillende oorzaken van stuiptrekkingen, de stappen die nodig zijn om epilepsie vast te stellen en de verschillende behandelingen die beschikbaar zijn.
  • Hondenziekten

    Hondenziekte

    3/5/2024

    Leer alles over de gevaren van hondenziekte, van de oorsprong en verspreiding tot de symptomen en behandeling. Ontdek waarom vaccinatie essentieel is om uw hond te beschermen tegen deze ernstige ziekte.

  • Preventie bij katten

    Giftige planten voor katten

    10/16/2023

    We houden allemaal van onze wollige viervoeters en we zijn ook allemaal dol op kamerplanten, want planten staan zo gezellig in huis. Wist u echter dat sommige kamerplanten giftig zijn voor katten? Katten eten planten, dus er zijn planten die u absoluut uit uw huis (en tuin als uw kat naar buiten gaat) moet verwijderen. Een vergiftiging door planten kan leiden tot erge ziektes en zelfs de dood.

  • Verzorging van katten

    Katten wassen zichzelf, of toch meestal

    10/28/2021

    De meeste katten zijn niet meteen liefhebbers van water. Een kat wassen of in bad stoppen, is dan ook een hele opdracht. Gelukkig is dat meestal helemaal niet nodig. Katten wassen namelijk zichzelf. En deze taak nemen ze heel serieus, want na slapen is het hun voornaamste dagactiviteit.

  • Kattenziektes

    Wormen kat: niet te voorkomen, wel te verhelpen

    3/12/2024

    Wormen bij de kat is een vervelend iets, wat we het liefst zo snel mogelijk verholpen willen hebben. Er zijn diverse soorten parasieten die zich in uw kat kunnen nestelen. Door periodiek de kat te ontwormen, wordt voorkomen dat het dier ziek wordt of de besmetting overgaat op mensen.

  • Kattenverzekering

    Cat Indoor: de verzekeringsformule speciaal voor binnenkatten!

    3/24/2025
    Komt je kat nooit buiten? Ook al is het binnen veiliger dan buiten, je kat is nooit helemaal veilig waardoor er over zijn gezondheid gewaakt moet worden. Ontdek onze nieuwe Cat Indoor-formule die rekening houdt met een levensstijl op de bank in plaats van op straat, mét behoud van de garanties en betrokkenheid van Santévet!
  • Preventie bij katten

    De kosten van een vaccinatie tegen rabiës voor uw hond

    De rabiësvaccinatie voor uw hond kost in België tussen de € 30 en €50. Deze essentiële bescherming tegen hondsdolheid is verplicht wanneer u met uw dier naar het buitenland reist. De vaccinatie moet minstens 21 dagen voor vertrek worden toegediend en blijft 3 jaar geldig. Uw dierenarts zal eerst de gezondheidstoestand van uw hond controleren voordat de vaccinatie wordt uitgevoerd.
  • Hondenziekten

    Oogontsteking bij honden

    2/27/2024
    Oogonsteking of ontsteking van het bindvlies is een pijnlijke, maar doorgaans niet erg gevaarlijke aandoening bij honden, waarvoor een goede behandeling is. Wat zijn de symptomen, is conjunctivitis bij honden te voorkomen en hoe verloopt de behandeling?
  • Opvoeding en gedrag van katten

    Kan je een kat alleen thuislaten?

    10/16/2023

    Het grote voordeel van een kat als huisdier, in tegenstelling tot een hond, is dat je een kat makkelijk een tijdje alleen thuis kan laten. Je zou kunnen denken dat het de kat niet uitmaakt of het baasje thuis is of niet, hij slaapt toch lekker door. Niets is echter minder waar! Katten zijn gevoelige dieren en als het baasje opeens uit zijn omgeving verdwijnt, kan de kat daarvan in de war raken. Ook katten kunnen verlatingsangst voelen. Hoe kan je voorkomen dat alleen thuis zijn een vervelende ervaring is voor jouw kat?

  • Preventie bij honden

    Wat kost een urineonderzoek bij je hond?

    Een urineonderzoek bij je hond kan cruciale gezondheidsproblemen aan het licht brengen zoals een blaasontsteking, nierproblemen of diabetes. De kosten variëren tussen de € 50 en € 100, afhankelijk van het type onderzoek en de dierenarts. Met een hondenverzekering kun je deze kosten vaak terugkrijgen.

Met de hulp van onze dierenartsen en experts vind je hier antwoorden op je vragen en advies van onschatbare waarde in onze verschillende rubrieken: gezondheid, ziekte en preventie, verzorging en onderhoud, voeding, opvoeding en gedrag. Gezondheid van honden. Aarzel niet om onze artikelen van onze deskundige auteurs te raadplegen, zoals het Santévet team of  Eliot Barcet